ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler EU-möten blir offentliga

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Jag är inte så säker på att det har varit så oerhört efterlängtat av EU:s medborgare, men vi kan väl ta ett steg i taget, svarar statsminister Göran Persson på frågan om också EU-toppmötena ska bli öppna. Då hade han och de övriga 24 EU-ländernas ledare givit grönt ljus för att släppa in kamerorna på fler ministermöten, möten där ministrarna stiftar lag och där också EU-parlamentet har inflytande. Nyordningen ska formellt beslutas inom de närmsta månaderna. Fackministrar Det kan handla om näringsministrar eller arbetsmarknadsministrar som talar tjänstedirektiv eller kemikalieregler. En del sådana möten har redan hållits för öppna dörrar, liksom ett flertal debatter. Men det har gällt de inledande och avslutande överläggningarna. Nu ska samtliga möten i ärenden av den typen kunna avhandlas i offentlighet, men även andra möten.

Hittills har den som velat följa ett möte där kamerorna slagits på varit tvungen att i princip befinna sig i en hörsal i Bryssel och göra det direkt. Framöver ska det gå att göra det via internet och det ska också gå att se mötena i efterhand.

Inget sägs uttryckligt om att om det ska finnas tolkning till samtliga EU-språk. Kan stängas Det finns möjligheter att stänga dörrarna, om minst hälften av ministrarna anser att ett ärende är för känsligt att hanteras i tv.

Länder som var tveksamma till att öppna fler möten ges löfte om en översyn inom ett år, för att kunna tackla eventuella problem.

Beslutet innebär att överläggningar i ärenden där EU-parlamentet också har makt ska kunna följas direkt, med tolkning till samtliga språk. Det går då att se hur ministrarna agerar, vad de säger och vad de inte säger. Öppenheten ska också gälla hur medlemsländerna röstat och röstförklaringar som de har lämnat in.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro