ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler familjer tvingas söka hjälp för att klara julen

Josefin Svenberg · 21 Nov 2012
Uppdaterad 21 Nov 2012
De matkuponger vi har går åt direkt, säger  socionomerna Pia Axelsson, Camilla Sjöstedt och Camilla Götlund på Stockholms stadsmission.

De matkuponger vi har går åt direkt, säger  socionomerna Pia Axelsson, Camilla Sjöstedt och Camilla Götlund på Stockholms stadsmission. Foto: Lotta Bergseth


Allt fler barnfamiljer i Stockholm söker hjälp för att ha råd med de extra utgifter som julen innebär.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året kom 64 familjer till Stadsmissionen för att få akut hjälp till mat, i år beräknas de bli omkring 100.

– Gemensamt för dem som söker är att de ligger på marginalen i sin ekonomi, de kämpar hela tiden för att klara sig. Om det kommer en oväntad utgift för till exempel läkarvård eller vinterkläder så har de inte råd med det, säger Camilla Sjöstedt som är socionom på Unga Station, Stadsmissionen.

I fjol kom 703 ansökningar från barnfamiljer in till Majblomman Stockholm. I år är de redan uppe i rekordhöga 815.

De föräldrar som söker hjälp hos organisationerna är ofta arbetslösa eller sjukskrivna – och inte sällan ensamstående. 

Både Stadsmissionen och Majblomman upplever att de kontaktas av allt fler föräldrar som inte beviljats ekonomiskt bistånd från socialtjänsten.

– Ur ett barnperspektiv borde de ekonomiskt svaga familjerna få stöd från socialtjänsten. Men vi har noterat att familjer hänvisas till Majblomman från socialtjänsten och därför ska vi ha ett dialogmöte med dem om utsatta barns situation i början av nästa år, säger Per-Anders Rydelius, ordförande Majblomman Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro