ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler får arbete

Johanna Ohlson · 21 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Arbetslösheten sjunker – färre är beroende av bidrag

klar

Artikellänk är kopierad

SYSSELSÄTTNING. Allt fler får jobb och allt färre får socialbidrag. Så ser utvecklingen ut i Göteborg. Tydligast är trenden i de stadsdelar där arbetslösheten tidigare varit hög.– Jag tror att det beror på att vi har arbetskraft att tillgå. Vi har lyckats bra med det förberedande arbetet för våra Lärjedalsbor, säger Lärjedalens stadsdelschef Ulla-Carin Olsson.

Även i Biskopsgården där arbetslösheten varit hög, har man lyckats vända trenden. Kostnaden för socialbidrag har minskat med 11 miljoner det senaste året.– Vår sysselsättningsgaranti, där alla har rätt till någon form av sysselsättning inom 14 dagar, har fungerat väldigt bra. Vi har fått ut folk på arbetsmarknaden genom den. Men givetvis har även den goda konjunkturen påverkat, säger Lena Säljö, socialchef i Biskopsgården.I Kortedala och Bergsjön har samarbetet med något som kallas arbetsforum gett liknande resultat.– De som är arbetslösa har på arbetsforum fått en egen coach som hjälpt dem att söka jobb. Det har lett till att fler kommit ut på arbetsmarknaden, säger Lovisa Wennerström, informatör i Kortedala.

Tendensen är den samma i hela Göteborg. – Socialbidragsberoendet går tydligt nedåt. Det har det gjort i många år, men vad som är extra positivt i år är att även de som varit långtidsberoende minskat, säger Jan Svensson, planeringsledare på Stadskansliet.  

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro