ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler företag gick i konkurs förra året

Josefin Svenberg · 9 Jan 2013
Uppdaterad 8 Jan 2013
Fler företag gick i konkurs förra året Efter att butikskedjan Awesome Rags gick i konkurs i höstas valde tidigare butikschefen Marie Lind att köpa loss rättigheterna till varumärket och nyöppna ”sin” butik i Nacka Forum i december. – Vår tanke är att öppna fler butiker, men först vill vi bygga grunden här, säger hon.

Fler företag gick i konkurs förra året Efter att butikskedjan Awesome Rags gick i konkurs i höstas valde tidigare butikschefen Marie Lind att köpa loss rättigheterna till varumärket och nyöppna ”sin” butik i Nacka Forum i december. – Vår tanke är att öppna fler butiker, men först vill vi bygga grunden här, säger hon. Foto: Urban Brådhe


Dystert år. Företagskonkurserna i landet ökade med 10 procent i fjol. Oroliga tider gör att en fortsatt ökning väntas under 2013, prognosen är på 5 procent. Det scenariot bygger på den ljusa utvecklingen.”

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2012 uppgick antalet företagskonkurser till 6 659, vilket var en ökning med 10 procent jämfört med 2011.  

Därmed bröts den nedgång av antalet konkurser som har följt efter 2009, visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. 

Enligt UC är den enskilt största förklaringen att vi dragits in i en lågkonjunktur. – Sverige, och framför allt Stockholmsregionen, klarade sig länge väl men under 2012 har företagskonkurserna ökat där konkurrensen är som hårdast, säger Roland Sigbladh på UC.

Konkurserna har ökat mest inom byggindustrin, transportsektorn och handeln. 

När det gäller sistnämnda bransch är det sällanköpshandeln som drabbats hårdats. Både små butiker och större detaljhandelskedjor har gått i konkurs. – Oroliga tider och stigande arbetslöshet gör att många blir försiktigare och håller igen på sina inköp. En kraftig etablering av butiker gör att efterfrågan inte matchar utbudet, säger Fredrik Polland på UC.

För 2013 spår UC ett fortsatt dystert läge och att antalet konkurser ökar med 5 procent. – Det scenariot bygger på den ljusa utvecklingen; att amerikansk och europeisk ekonomi stabiliseras. Om den i stället skulle förvärras har vi ett helt annat scenario som skulle kunna innebära en större ökning än 2012, säger Fredrik Polland på UC.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro