ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler friskolor – färre elever

Anders Göransson · 1 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Intresset för att starta fri-skolor i länet ligger på rekordnivåer – trots att elevströmmen är på väg tillbaka mot de kommunala gymnasieskolorna.I år har det kommit in hela 75 ansökningar om att starta sammanlagt 203 nya gymnasieutbildningar i Stockholms län nästa år, visar en genomgång som Metro har gjort.– Generellt ser man att det är många yrkesinriktade utbildningar. Orsaken är antagligen det överskott som finns på de stora teoretiska utbildningarna som finns i dag, säger Anna-Maria Koci, undervisningsråd på Skolverket.

I fjol godkände Skolverket cirka 60 procent av ansökningarna. Besked om årets utfall kommer tidigast i höst. Men frågan är om det finns plats för så många nya fristående gymnasieskolor. Årets gymnasieval visar nämligen att trenden har vänt, åtminstone i Stockholms stad. Antalet sökande med kommunala skol or som förstahandsval ökar för första gången på flera år, samtidigt som friskolorna tappar något. Dessutom sjunker för närvarande det totala elevantalet.Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (fp) tycker inte att den allt hårdare konkurrensen är något problem.

– Visst blir det svårare för både kommunala och fri-stående skolor att rekrytera elever, inte minst på grund av minskande elevantal. Men jag tror att konkurrensen i huvudsak är bra för eleverna. Den leder till bättre och fler skolor, både fristående och kommunala, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro