ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler går med i A-kassan igen

TT · 24 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Raset i a-kassorna har definitivt stannat upp. I nio av dem har medlemsantalet till och med ökat den senaste månaden.En halv miljon medlemmar netto har lämnat a-kassorna sedan alliansregeringen tillträdde hösten 2006. Nu är antalet nere på drygt 3,3 miljoner medlemmar, men där verkar den nedre gränsen vara nådd.

Den senaste månaden försvann netto endast 1 600 medlemmar, eller 0,05 procent, alltså en försumbar minskning jämfört med månaden innan, enligt siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Fram till och med sommaren i år låg minskningstakten på 10 000—15 000 i månaden, men har sedan dess avtagit markant.

Några kassor märkte av en vändning redan i somras och under oktober har nio arbetslöshetskassor noterat en uppgång av antalet medlemmar. Procentuellt sett ökade tjänstemannaförbunden Unionens och Finans- och försäkringsbranschens a-kassor mest, följda av Akademikernas.

Men för flertalet a-kassor, oftast de dyraste, pekar pilarna fortsatt nedåt. Hotell-och restauranganställdas, Musikernas, Sveriges fiskares och Teaterverksammas arbetslöshetskassor har förlorat mer än fem procent av sina medlemmar sedan halvårsskiftet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro