ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler Göteborgsföräldrar tackar nej till förskoleplats

Peter Löwendahl · 2 Dec 2013
Uppdaterad 3 Dec 2013

Fler föräldrar tackar nej till en erbjuden förskoleplats. Men ingen vet varför. Nu kräver Folkpartiets Helene Odenjung majoriteten på svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Familjen Löfman Delgado Lopes fick sitt förstahandsval, Fredagstomten 23 i Västra Frölunda, och har därför sluppit att tacka nej till erbjudanden. ”Vi kollade upp vilken förskola som hade bäst rykte och det var den här. Vi bor i Tynnered men tyckte att det var värt att gå lite längre, i stället för att kanske behöva  byta förskola senare”, säger mamma Vanessa. Här med sambon Fernando och barnen Marcel, 4, och Eliceo, 2.
Familjen Löfman Delgado Lopes fick sitt förstahandsval, Fredagstomten 23 i Västra Frölunda, och har därför sluppit att tacka nej till erbjudanden. ”Vi kollade upp vilken förskola som hade bäst rykte och det var den här. Vi bor i Tynnered men tyckte att det var värt att gå lite längre, i stället för att kanske behöva  byta förskola senare”, säger mamma Vanessa. Här med sambon Fernando och barnen Marcel, 4, och Eliceo, 2.Foto: Lena Garnold

I mars tackade 575 föräldrar nej till den förskoleplats de blev erbjudna av Göteborgs stad. Det är 150 fler nej tack än för två år sedan. Men ingen kan med säkerhet säga vad det beror på.

– Det är lite svårt att analysera, säger Madeleine Lundstedt, på stadsledningskontoret.

Hon spekulerar i två skäl. Ett är att föräldrar sätter upp ett tidigare datum för en förskoleplats än de vill ha, eftersom de räknar med att det tar längre tid än fyra månader att bli erbjuden en plats. När förskolan nu är utbyggd erbjuds de en plats tidigare än de tänkt, och tackar då nej.

– Jag vet också att i vissa stadsdelar har man lediga platser i områden som inte är så populära, och då tackar man nej om man får ett sådant erbjudande, säger hon.

I oktober har antalet nej i stället sjunkit, Madeleine Lundstedt förklarar det med förskolans utbyggnad.

Nu reagerar Helene Odenjung (FP), kommunalråd, och i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande undrar hon hur Annelie Hulthén (S) ser på tillämpandet av ”skäligt erbjudande”, som kommunen ska erbjuda föräldrar inom fyra månader när det ställt sig i kö till en förskoleplats.

– Föräldrar har hört av sig och sagt att de får visserligen erbjudanden, men de går inte att tacka ja till. De måste till exempel lämna på ett eller två håll först och sedan åka på andra hållet för att ta sig till jobb, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro