ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler gravida väljer att föda på annan ort

Maria Lindqvist · 13 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FÖRLOSSNING. Allt fler skånska blivande föräldrar utnyttjar rätten att välja sjukhus för sin förlossning. Ungefär var tredje blivande mamma som födde på förlossningen i Ystad bodde egentligen närmare ett annat sjukhus . Av de drygt 400 gravida som i stället valde Ystad var 77 Malmöbor.– Många väljer nog Ystad för att det är lugnt och tryggt, med kombinerad förlossning och BB och ofta samma barnmorska hela vistelsen, säger Birgitta Schooner, chef på BB i Ystad.

På de fyra övriga förlossningsavdelningarna i Skåne flyttas mamman till en egenvårdsavdelning om förlossningen varit okomplicerad. Samtliga sjukhus låter den andra föräldern sova över i mån av plats. I Malmö får mamman vid komplikationer dela rum med andra mammor och nyfödda. Pappor får inte plats.Förra året föddes 13 501 barn i Skåne, en ökning med över tusen barn från 2004.

I Helsingborg har det ökade antalet förlossningar gjort att de nio egenvårdsplatserna inte alltid räcker till. – Det gör att vi ibland får lägga friska barn på BB. Då kan det bli så att papporna inte får övernatta, säger Mikael Schröder, chef för perinatalavdelningen i Helsingborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro