ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler heroinister dör

Stockholm TT · 23 Nov 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året dog 65 personer i Sverige i samband med heroinmissbruk. Det är den näst högsta siffran sedan 2001, visar siffror från det europeiska narkotikaobservatoriets årsrapport (ECNN) som presenterades på torsdagen.

Trendskiftet oroar svenska myndigheter. Nya regler sedan ett och ett halvt år gör det möjligt att behandla fler heroinmissbrukare med antingen Subutex eller Metadon, som tar bort suget efter heroin. Trots det ökar dödsfallen. Inte slagit igenom-Det kan mycket väl vara så att de ökade insatser vi ser i Sverige inte har fått genomslag, säger Bertil Pettersson som är ansvarig för samarbetet med den europeiska myndigheten. De flesta som dör är män. Den genomsnittliga åldern är 35 år. -Man brukar säga att vi har en åldrande population heroinister men tyvärr har vi fått en ny generation heroinmissbrukare. För bara fem år sedan var amfetamin den stora drogen i Sverige. Två tredjedelar av problemanvändarna använde amfetamin och en tredjedel använde heroin. Nu är fördelningen 50- 50. En orsak till att heroinmissbruket ökar är att priset på heroin sjunkit. -Det är samma tendens i Sverige som i Europa. Tillgången är stor, Afghanistan är tillbaka som stor heroinleverantör till Europa. Men även priset på andra droger har sjunkit i Europa och i Sverige. Till exempel halverades priset på hasch mellan 1988 och 2005, enligt regeringens narkotikasamordnare Björn Fries. Cannabis vanligast Den europeiska rapporten visar att cannabis är den vanligaste drogen. Jämfört med övriga Europa är cannabismissbruket lågt i Sverige, enligt Fries. Men drogen är en vanlig inkörsport till annat missbruk. Enligt den europeiska rapporten uppger 27 procent av dem som söker behandling för första gången i sitt liv cannabis som den främsta drogen.

Totalt minskar dödligheten i narkotikamissbruk i Sverige. Förra året dog 267 personer av narkotikamissbruk. Det kan jämföras med 2000 då 331 dog. -Det ska vi vara glada för. Det vi lyfter fram är att heroin kan vara ett problem och vi hoppas att den utökade möjligheten till behandling ska få genomslag, säger Bertil Pettersson. Folkhälsoinstitutet beräknar att 25- 26 000 människor har vad de kallar ett problematiskt missbruk.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro