ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler kräver pengar av länet efter vård

Fredrik Beckman och Anne Kybjär · 16 Mar 2012
Uppdaterad 16 Mar 2012

Ny lag. Hundratals drabbade av läkarslarv och andra misstag i vården kan ha missat ersättning. Numera är det lag på att patienter måste informeras om rätten att anmäla. Och då har anmälningarna ökat.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Kazemi väntar fortfarande på svar efter att ha anmält händelser i samband  med en enkel operation.
Sara Kazemi väntar fortfarande på svar efter att ha anmält händelser i samband  med en enkel operation.Foto: Christina Blom

Skador när ett brutet ben ska fixas, tarmar som spricker vid operation, barn som skadas vid förlossningar. Förra året anmälde 1 973 personer att de drabbats i samband med sjukvård i Västra Götaland till Patientskadeförsäkringen. Det är en ökning med 19 procent sedan 2010, visar färska siffror.

– Vi tror att ökningen hänger samman med den nya patientlagstiftningen. Vården måste ge information till patienten att det är en vårdskada som de har fått och att man kan få ersättning för sveda och värk, säger Jon Ahlberg, chefläkare på Patientskadeförsäkringen.

Den nya lagen trädde i kraft förra årsskiftet. De senaste åren hade antalet anmälningar legat stadigt kring 1 500 från Västsverige.

Det indikerar att många inte kände till rätten att anmäla och att möjligheten att få ersättning fanns, innan lagen kom för ett år sedan. De fick helt enkelt inte information om det av sjukvården.

– När vi har mätt tidigare så är det 25 procent av dem som anmäler som säger att de fått informationen från vården. Förra året var det 40 procent av dem som anmälde som sa att de hade fått informationen därifrån, säger Jon Ahlberg.

Drygt 40 procent av de som anmäler får ersättning. Den genomsnittliga summan som försäkringen betalar ut är 25 000 kronor. Maxbeloppet är så mycket som 8,5 miljoner kronor. Så mycket är det vara ett tjugotal personer i landet per år som får.

– Det är främst barn som drabbas av förlossnings- skador, men det är ovanligt, säger Jon Alberg.

Typiska skador som ger ersättning är infektioner vid så kallad ren kirurgi, blödningar, skadade kärl och nerver. En annan anledning till ersättning är om man har fått en för sen diagnos, och den förseningen har gett mer skador.

Sara felbehandlades

Sara Kazemi, 30, skulle i juni 2011 in på en enkel dag-operation, hon skulle få komma hem samma eftermiddag. Men något gick fel och det tog istället 16 dagar innan hon fick åka hem igen.  Det var under förra våren som Sara första gången sökte vård för att få hjälp med svåra smärtor och blödningar i samband med menstruation. Hon fick då reda på att hon led av myom, en godartad tumör som kan uppstå i livmoderns muskelvävnad. Detta skulle avlägsnas vid en titthålsoperation, men läkaren skadade både livmoder och tarm vilket gjorde att en enkel operation i stället blev tre. Och Saras myom sitter fortfarande kvar.

– Efter de första två operationerna var jag väldigt nedstämd och ledsen, jag ville varken gå ut eller träffa vänner på tre månader, säger Sara Kazemi.

För Sara har det senaste halvåret varit väldigt tungt, hennes familj bor inte i Sverige och operationerna har orsakat både smärta, stora ärr och komplikationer. Sara har nu anmält händelserna till Patientförsäkringen, Socialstyrelsen och Patientnämnden, men väntar fortfarande på svar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman och Anne Kybjär
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro