ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler läkare begår grova brott

Josefin Svenberg · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Allt fler läkare får sina legitimationer återkallade på grund av brottslig verksamhet, enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Framför allt är det antalet läkare som begår sexualbrott som ökar.

klar

Artikellänk är kopierad

Till och med oktober i år har 17 läkare fått sin yrkeslegitimation återkallad av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Under samma period har nämnden beslutat om prövotid för elva läkare, som av någon anledning befaras vara olämplig att utöva yrket.

Det är en tydlig ökning jämfört med tidigare år, och även om variationerna delvis beror på organisationsförändringar ser HSAN ändå en klar trend:

– Gruppen med läkare som får legitimationen återkallad på grund av brottslig verksamhet har ökat både 2012 och i år. Det har bland annat handlat om sexualbrott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet, säger HSAN:s ordförande Aud Sjökvist och forsätter:

– Något som man knappt har sett tidigare, men som det plötsligt blivit många fall av de här två åren, är sexualbrott i yrkesutövningen. Ingen patient ska behöva råka ut för den typen av övergrepp.

Andra anledningar till att HSAN beslutar om olika behörighetsinskränkningar kan till exempel vara att läkaren har äventyrat patientsäkerheten, eller att läkaren har ett alkoholmissbruk eller psykisk sjukdom som kan påverka yrkesutövningen.

HSAN prövar behörighetsfrågor efter anmälan från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eller på ansökan från yrkesutövaren själv. 

Sexläkaren har kvar sin legitimation

I måndags dömdes en 37-årig läkare till två och ett halvt års fängelse för att bland annat ha filmat när han onanerade åt två pojkar – sex och åtta år gamla – i samband med undersökningar på en vårdcentral i Märsta.

Men 37-åringen har fortfarande kvar sin läkarlegitimation.

– Om man har gjort sig skyldig till något sådant är presumtionen att legitimationen ska återkallas. Men vi kan inte pröva ärenden på eget initiativ, utan måste ha en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg först. Någon sådan har inte inkommit ännu, säger Aud Sjökvist, ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Innan en läkarlegitimation kan återkallas slutligt måste domen ha vunnit laga kraft, men redan vid ett åtal kan IVO begära en interemistisk återkallelse.

– Nu sitter ju den här mannen häktad och kommer inte i kontakt med patienter, men man kan tycka att man ändå borde reagera snabbt, säger Aud Sjökvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro