ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler län ger dig ditt cancerbesked före din läkare – får kritik

Hugo Ewald · 2 Dec 2015
Uppdaterad 3 Dec 2015

Foto: Alamy/Cina Stenson


Fler och fler län har börjat implementera digitala journalsystem där patienter kan komma att läsa bland annat om de är drabbade av cancer, ibland innan läkaren själv har tillgång till informationen. Men systemet möter nu kritik för att kunna slå hårt mot patienter som inte är beredda på beskedet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid bor i Stockholm, och fick plötsligt en dag veta att hennes syster som bor i Uppsala diagnostiserats med cancer. Men beskedet kom inte från en läkare, utan genom att systern gått in på sin sida på 1177 vårdguiden och läst sin journal.  

– Min syster tycker det är skitbra, men jag tycker inte att det är det. Jag bor i Stockholm och hon bor i Uppsala. Jag är livrädd för att hon ska gå in på nätet och att det ska ha kommit ett jobbigt besked när jag befinner mig på annan ort.  Min syster är ganska stark. Men vad händer den gången någon som inte är förberedd på det ser sitt sjukdomsbesked, säger Ingrid till Metro.► LÄS MER: Vårdförbundets aprilskämt om att höja lönerna får skarp kritik

Digitala journalsystem, eller så kallade e-journaler, har börjat att implementeras i allt fler län. Först ut var Uppsala, sedan följde Jönköping och Region Skåne – och fler län håller nu på att få system där patienter själva kan läsa sina journaler och huruvida ett sjukdomsbesked är positivt, ibland innan läkaren själv sett och signerat beskedet. Tidigare har systemet fungerat så att patienter enbart kunnat begära ut sin journal som papperskopia.

I grunderna fungerar systemet så att patienten loggar in med e-legitimation på 1177 vårdguiden. Patienten måste sedan aktivt välja att se journalinformationen. Hur snabbt en patient kan få tillgång till uppdateringar i informationen skiljer sig dock något åt – i Uppsala kan till exempel patienten omedelbart få tillgång till ett sjukdomsbesked via internet, innan en läkare signerat och läst journalen. Enligt landstinget där ska ungefär 30 procent av befolkningen läst sin journal digitalt sedan systemet implementerades. – Som patient måste du göra ett aktivt val och säga  ”jag vill se det här, jag tar smällen, jag väljer att se detta". Det går inte att gå förbi, säger Petter Könberg, it-direktör på Landstinget i Uppsala län.

Emma Spak, ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel, IT och medicinteknik säger att Läkarförbundet är positiva till journal via nätet även om det rått en viss oro kring hur systemet ska implementeras på ett så bra sätt som möjligt.

– Vi är positiva till grundidén. Vår inställning är att det är bra att patienter får sin tillgång till sin information, det gör att de kan vara mer delaktiga i vården och att patienten kan ta ett större ansvar och själv kan gå in och se hur uppföljning ska gå till eller nästa prov ska tas och slippa ta kontakt med vården för att få den informationen. Vi hoppas att det ska ge bra effekter, säger hon till Metro.

I grunden tycker Läkarförbundet att material bör vara signerat innan patienten ser det, men att det viktiga är att patienten själv har ett val.

– Som patient ska man inte bli tvingad att ta emot ny information den vägen utan det ska vara ett aktivt val, säger Emma Spak. ► LÄS MER: Vården brast för HannahIngrid heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro