ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler lever på nätet

TT · 7 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Internet öppnar möjligheter för att leva ett sorts drömliv på nätet. För många blir det minst lika viktigt som livet självt.

Semestern är slut, regnet skvalade, barnen skrek och hyran är obetald. Vad kan då vara skönare än att surfa ut på internet och in i de alternativa världar, där du skapat en ny person med ett helt eget liv?100 000-tals svenskar har funnit nya roller och ett "andra" liv på nätet. I bloggar, egna webbsidor och inte minst i de digitala mötesplatser som byggs upp i till exempel "Second life", "Facebook" eller ungdomssajten "Apberget".På djupetEn ny amerikansk studie från University of Southern California (USC), visar hur snabbt internet på djupet påverkar våra liv.I årets upplaga av rapporten "the 2007 Digital Future Project" konstateras att 43 procent av de internetanvändare som är med i olika onlinevärldar, känner lika mycket för de "människor" de lär känna där, som de känner för vänner i den verkliga världen."Ett drygt årtionde efter att Internetvärlden öppnades för allmänheten, ser vi nu hur internet blir ett kraftfullt personligt och socialt fenomen, som påverkar oss alltmer", skriver Jeffrey I. Cole, rektor på USC center för forskning kring den digitala framtiden.Varje dagDen årliga undersökningen omfattar 2 000 personer runt om i USA och syftar till att spegla internets utveckling och betydelse för folk i sin vardag.Enligt studien, som också görs i Europa och Sverige, går nästan sex av tio av de som är med i någon digital mötesplats på internet, in på sidan minst en gång om dagen.65 procent av de som deltar i aktiviteterna på nätet säger också att de gör saker online som ger helt nya erfarenheter för dem.AktivareFyra av tio säger också att de blivit aktivare socialt i verkliga livet, sedan de börjat susa runt på nätet.Allt fler har också egna webbsidor, en egen blogg eller deltar genom att till exempel lägga ut bilder på nätet. I USA har 7,2 procent av internetanvändarna en egen blogg och över 12 procent en egen webbsida.Nätet vidgar uppenbart också de sociala nätverken. Fyra av tio säger att de ökat antalet stadiga kontakter med andra, men inte på bekostnad av möten i den verkliga världen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro