ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler nixar mobilen efter nya regler

metro · 1 Feb 2014
Uppdaterad 1 Feb 2014
Fler nixar mobilen efter nya regler

Fler nixar mobilen efter nya regler Foto: TT


Nu får telefonförsäljare ringa till mobiltelefoner. Och det har märkts hos Nix-registret, som spärrar telefoner för säljsamtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Men Konsumentverket tycker inte att registret är tillräckligt.

– Många av bolagen bryr sig inte om att numren är nixade, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket, till TT.

Han pekar också på att alla som har sina mobiltelefoner genom sin arbetsplats inte kan ansluta abonnemangen till nix-registret.

Lördagen den 1 februari trädde de nya reglerna för telefonförsäljning i kraft. Efter branschorganisationerna Kontaktas och Swedmas ändring är det nu tillåtet med säljsamtal till mobiltelefoner.

När det blev klart att det skulle bli tillåtet började många anmäla sina abonnemang till Nix-registret. För närvarande är omkring 490 000 mobilabonnemang anslutna.

– En hel del har anslutit sig efter de skriverier som var runt årsskiftet, säger Jonas Edström, ordförande för föreningen Nix-telefon, och även ordförande för Swedma.

Men Konsumentverket anser att säljsamtalen till mobiler strider mot god marknadsföringssed.

Frågan ska även prövas i domstol. Konsumentombudsmannen har stämt Energibolaget i Sverige, som fått många klagomål, i Marknadsdomstolen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro