ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler och aggressivare attacker

Leif Oldenburg · 16 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013

Nynazister vill profilera sig genom att vara våldsammare än andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT
Klas Lund, ledare för Svenska Motståndsrörelsen.
Klas Lund, ledare för Svenska Motståndsrörelsen.
Stefan Jacobson, ordförande för Svenskarnas parti.
Stefan Jacobson, ordförande för Svenskarnas parti.

De nynazistiska rörelserna har de senaste åren blivit allt våldsammare. Samtidigt har deras aktioner ökat kraftigt.

– Det här betyder inte att extremisterna har blivit fler. Bara att taktiken har ändrats. Speciellt Svenska motståndsrörelsen vill profilera sig genom att vara radikalare och aggressivare än andra nynazistiska organisationer, säger Anders Dalsbro, redaktör på den antirasistiska tidskriften Expo.

Fram till 2011 sjönk de högerextrema gruppernas aktioner stadigt. Men 2012 vände kurvan kraftigt uppåt.

– Det är otroligt oroande att grupperna har blivit aggressivare i sina aktioner. Vi går mot ett valår och det är inte bara antirasister som är måltavlor för de här rörelserna. Hela det etablerade samhället med media, rättsväsende och politiker är deras fiender, säger Anders Dalsbro.

Enligt honom är det ett misstag att utmåla de våldsammaste högerextremisterna som missledda ungdomar.

– Till en början kanske ungdomarna söker spänning. Men man ska komma ihåg att det ställs höga ideologiska krav i de här rörelserna.

I ledningen återfinns ofta män som varit aktiva nynazister sedan 1990-talet. Svenska motståndsrörelsen leds av den 45-årige Klas Lund. Ordförande i Svenskarnas parti är Stefan Jacobsson, 30 år. Partiet har sina rötter i Nationalsocialistisk front, men har enligt Dalsbro tonat ner sitt förflutna och satsar på kommunalvalet 2014.

– Svenskarnas parti har sugit till sig många med högerextrema sympatier och har stort självförtroende just nu. Men rasideologin och antisemitismen finns kvar, säger han. LÄS MER: Demonstranterna drev nazisterna på flykt

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro