ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler och fler butiker vägrar sälja raketer inför nyår

Hugo Ewald · 28 Dec 2015
Uppdaterad 28 Dec 2015

Foto: Anders Wiklund/TT


Inför nyårsafton köper svenskarna fyrverkier som aldrig förr. Men flera butiker vägrar att sälja fyrverkerier – för djurens skull.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen gick Djurens rätt ut med en debattartikel på Nyheter24om att stoppa fyrverkerier på nyår. "Varje år skräms ett antal djur, främst hundar, så illa vid nyår att de aldrig återhämtar sig – välj bort fyrverkerierna för djurens skull.", skriver organisationen.► LÄS MER: Man sköt fyrverkerier från huvudet – dog direkt

Och flera butiker som annars säljer fyrverkerier verkar stämma in i den tanken. Som Expressen kunnat rapportera om har bland annat Ica Vilbergen i Norrköping och Ica Maxi Norrköping valt att inte sälja fyrverkerier eller smällare.

– Vi känner att det är vårt ansvar att inte sälja de här produkterna. Många far illa, både fyrbenta och tvåbenta. Dessutom lämnar det ju sina spår efter sig i miljön, berättar Thomas Ljungberg, butikschef på Ica Maxi Norrköping till Expressen.

Ica-gruppen har sedan 2009 inga fyrverkerier i sitt sortiment, men handlare själva kan besluta att ta in produkterna. ICA Maxi-butikerna har dock tagit ett gemensamt beslut om att inte ta in fyrverkerier alls, enligt Expressen.

Det har blivit allt vanligare att butiker inte säljer fyrverkerier i Sverige. Coop och Axfood har sedan år tillbaka slutat sälja smällare och fyrverkerier, och de Ica-handlare som vill sälja produkterna betalar ett högt pris.► LÄS MER: Här ska 360 hundar och två katter fira nyår – för att slippa fyrverkerier

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro