ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler och fler kan inte stava

Andes Jöransson · 12 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Är det viktigt att stava rätt? – Jag tycker att det är jätteviktigt. Jag upplever ibland att jag, som kom till Sverige på 1990-talet, stavar bättre än många svenskar. Det är lite skamligt, säger Ardita Bunjaku, 28, i mitten på bilden. 23-åriga Neda Hashemi, till vänster, tycker inte att stavningen är lika viktig. – Nej, bara man förstår vad det står. Gelara Abbas, till höger: – Det är viktigt att stava rätt när man skriver en uppsats eller en jobbansökan.

Är det viktigt att stava rätt? – Jag tycker att det är jätteviktigt. Jag upplever ibland att jag, som kom till Sverige på 1990-talet, stavar bättre än många svenskar. Det är lite skamligt, säger Ardita Bunjaku, 28, i mitten på bilden. 23-åriga Neda Hashemi, till vänster, tycker inte att stavningen är lika viktig. – Nej, bara man förstår vad det står. Gelara Abbas, till höger: – Det är viktigt att stava rätt när man skriver en uppsats eller en jobbansökan. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Det gäller att vara nogrann och proffess­ionell när man skriver, så att man verkar intilligent. Eller hur? Men konsten att stava rätt verkar vara på väg att glömmas bort.Stavfelen ovan är visserligen avsiktliga (det ska vara noggrann, professionell och intelligent), men det finns andra tecken på försämrad stavningsförmåga bland svenskarna. Företaget Eniro men har växande problem att hitta lämpliga sökspecialister på internet. Över    40 procent av de sökande faller bort för att de inte klarar ett relativt enkelt stavningstest.– Det är otroligt oroande att så många har problem att stava. Vi upplever dessutom att antalet ökar, säger företagets vd Barbro Sjölander.

Hennes tolkning är att skolan inte har sett problemet. Att det numera finns hjälpmedel som rättstavningsprogram hjälper inte, anser hon.– Vi vill att våra anställda ska kunna stava rätt direkt för att kunna hitta rätt information snabbt.

Men hur stort är problemet? Enligt Olle Josephson, chef för statliga Språkrådet, finns inga övertygande undersökningar som visar att vi har blivit sämre på att stava.

Men är det då så viktigt att stava rätt?– Ja, av två skäl. Om du stavar fel finns risk att mottagarna inte förstår vad du menar. Eller, och det är vanligare, så ser de stavfelet och tänker inte på budskapet.

Test: Hitta felen i texten

Inom många ommråden är det vicktigt för kariären att kunna stava rett. Arbetsjivaren tycker inte om felstavningar i jobbannsökan. Då kansje du inte ens blir kallad till intervjuv.

RÄTT SVAR HÄR
RÄTT SVAR HÄR
klar

Artikellänk är kopierad

Andes Jöransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro