ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler odlar cannabis – färre bränner sprit

Tobias Andersson Åkerblom · 7 Jun 2012
Uppdaterad 7 Jun 2012
Fler odlar cannabis – färre bränner sprit Grafiken visar statistik från brottsförebyggande rådet; framställning av narkotika jämfört med olovlig befattning av sprit genom tillverkning under åren 2000 fram till 2011. 

Fler odlar cannabis – färre bränner sprit Grafiken visar statistik från brottsförebyggande rådet; framställning av narkotika jämfört med olovlig befattning av sprit genom tillverkning under åren 2000 fram till 2011. 


Cannabisodlingen i Sverige ökar och polisens bedömning är att Sverige nu är näst-intill självförsörjande på marijuana. Samtidigt minskar hembränningen av alkohol i Sverige kraftigt.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste åren har cannabisodlingarna i Sverige blivit allt fler, och mer sofistikerade, med hjälp av laglig utrustning. 

Bara den senaste månaden har svenska tidningar rapporterat om ett tiotal ärenden där polisen hittat cannabisodlingar eller där de ansvariga åtalats eller dömts.

– För några år sedan handlade det mest om att man hittade ett fåtal plantor i en garderob eller så, men nu är det inte ovanligt att man slår upp odlingstält med hundratals plantor i, säger Jonas Wendel på Stockholmspolisens narkotikarotel.

Det är lätt att få tag på utrustningen som behövs för att odla, som lysanordning och bevattningsystem, från affärer som specialiserar sig på cannabis. 

Lagligt är det svårt att komma åt de fysiska butikerna i Sverige, eftersom de inte säljer cannabisfrön. Fröna i sig är inte heller olagliga, det är först när de kommer upp ur jorden som de räknas som narkotika, men om affärerna sålde frön så skulle de kunna dömas för förberedelse till narkotikabrott, uppger polisen.

– I våra ögon är det självklart att man riktar sig till cannabisodling men när vi har besökt sådana affärer så handlar det bara om tomater, säger Jonas Wendel.

Han bedömer att en väldigt stor del av marijuanan som röks och beslagtas i Sverige också är odlad här. Det som smugglas in är hasch. Samtidigt minskar hembränningen av alkohol i Sverige kraftigt.

– I början av 2000-talet motsvarade hembränningen ungefär 3 procent av alkoholkonsumtionen i landet, medan det nu motsvarar ungefär 1 procent, säger Björn Trolldal, utvärderare på Stad, som analyserar alkoholfrågor. 

Odlade hemma – kan få fängelse

Polisen gör allt fler tillslag mot cannabisodlingar. En 24-årig man i Göteborg är en av dem som i juni riskerar fängelse efter att ha stött på patrull.

En polispatrull befann sig i februari i år i Kortedala i Göteborg när de stötte på en kille som visade tydliga tecken på drogpåverkan. 

Fyndet ledde till att polisen gjorde en husrannsakan hemma hos mannen, där de fann och beslagtog ett tält utrustat med fläktar och lampor, där mannen odlat cannabis. 

Han hade köpt frön på internet och utrustningen i en affär i Göteborg. 

De säljer förutom cannabistält även specialgödsel för olika sorters cannabis. Ägaren förnekar dock att affären riktar sig mot drogtillverkning.

– Mig veterligen är det ingen som ringer och frågar Porsche om deras produkter kan användas för att bryta mot lagen efter att folk kört för fort, säger ägaren till affären.

Tjugofyraåringen kommer att ställas inför rätta i juni för innehav av 326 gram cannabis, vilket kan ge fem månaders fängelse, enligt åklagaren i fallet. 

Han åtalas även för vapenbrott för en pistol som hittades hemma hos honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro