ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler oroar sig för brott – men förtroendet för polisen ökar

Annica Ögren · 16 Jan 2019
Uppdaterad 16 Jan 2019
Den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) bygger på post- och webbenkäter till ett urval på 200 000 personer i åldrarna 16–84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) bygger på post- och webbenkäter till ett urval på 200 000 personer i åldrarna 16–84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Foto: Pixabay/Johan Nilsson/TT


Nästan var fjärde svensk väljer en annan väg eller ett annat färdsätt till följd av oro för brott. Samtidigt ökar förtroendet för rättsväsendet och särskilt för polisen. Här är hela Nationella trygghetsundersökningen sammanfattade i tre punkter.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Över var fjärde undviker gå ut ensamma

Mer än en fjärdedel (28 procent) av svenskarna uppger att de känner sig ganska eller mycket otrygga, eller att de till följd av otrygghet undviker att gå ut ensamma sena kvällar i sitt eget bostadsområde.

Det visar färsk statistik från Nationella trygghetsundersökningen från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Andelen har legat på en relativt oförändrad nivå sedan 2016, då den ökade påtagligt.

Bland kvinnor är det betydligt vanligare att känna sig otrygg än hos män, enligt rapporten. Störst är otryggheten bland de yngsta och äldsta kvinnorna i undersökningen (16-84 år).

42 procent tar annan väg hem

Nästan var fjärde svensk uppger dessutom att de väljer en annan väg eller ett annat färdsätt till följd av oro för att utsättas för brott.

Bland kvinnor i åldern 20–24 år är siffran ännu högre, då 42 procent uppger att de valt en annan väg eller ett annat färdsätt, för att de känt sig otrygga och oroliga för att utsättas för brott.

Motsvarande andel bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.

En tredjedel uppger även att de ofta oroar sig för att någon närstående ska drabbas av brott. Mest oroliga är kvinnor och personer i åldersgruppen 45-54 år.

– Att mångas tillvaro begränsas av att de känner sig tvungna att ändra sina resvägar och färdsätt, är en allvarlig konsekvens av den otrygghet och oro för brott som främst unga kvinnor säger sig uppleva, säger Maria Söderström, utredare på Brå.

2. Sociala medier allt viktigare forum

Var fjärde person svarar att de oroar sig för bedrägerier på internet, och ungefär var femte person uppger att de under det senaste året avstått från att lägga upp något på internet av oro för att utsättas för hot eller trakasserier.

– Sociala medier är ett allt viktigare forum för det offentliga samtalet. Om en femtedel av befolkningen upplever att de inte vågar uttrycka sig på nätet av rädsla för att utsättas för brott, så kan det vara ett demokratiskt problem, säger Maria Söderström, utredare på Brå.

3. Förtroendet för polisen ökar

Vid den förra mätningen hade förtroendet för rättsväsendet minskat, men under 2018 har det ökat igen. I den senaste undersökningen uppger 47 procent att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för rätts­väsendet som helhet.

49 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för polisen.

32 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Kriminalvården.

Förtroendet för åklagarna och landets domstolar ligger på samma nivå som 2017, på 36 procent.

pil
Mer om NTU

Den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) bygger på post- och webbenkäter till ett urval på 200 000 personer i åldrarna 16–84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfaren­heter av rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen i åldrarna 16–84 år.

Du kan läsa rapporten i sin helhet här.

Källa: Källa: Brå, Brottsförebyggande rådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro