ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler pappor sjukskrivs när jämställdheten ökar

Emma Kirkhoff · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Mycket ansvar på jobbet och för hushållsysslorna ökar pappors risk för sjukskrivning.
Mycket ansvar på jobbet och för hushållsysslorna ökar pappors risk för sjukskrivning.Foto: Heiko Junge/TT

Pappor som har huvudansvaret för hem och barn löper högre risk att sjukskrivas än pappor som fokuserar på sitt jobb. Ökad jämställdhet i hemmet leder till ökad jämställdhet i sjukskrivningar.

En ny studie från Försäkringskassan visar att sjukskrivingen bland pappor som har det största anvaret hemma är upp till 25 procent högre än för pappor i familjer där mamman bär ansvaret för hem och barn.

– Pappor som har huvudansvaret hemma är oftare sjukskrivna än pappor som inte har det. Ökat ansvar hemma ger en ökad risk för sjukskrivning för pappor, säger Laura Hartman, analysdirektör vid Försäkringskassan.

Att omfattande dubbelarbete – det vill säga att man har mycket ansvar både på jobbet och i hemmet – ökar risken för sjukskrivning har länge varit en sanning för kvinnor.

– Men nu kan vi se att den effekten finns också bland pappor, säger Laura Hartman.

Vad det här beror på har Försäkringskassan inte analyserat i detalj. Men man tror att gamla föreställningar och folks reaktioner kan påverka.

– Som pappa möter man kanske kommentarer och fördomar från omgivningen när man avviker från normen och tar huvudansvaret för hemmet och barnen. Det kan vara påfrestande att vara normbrytande.

Så ökad jämställdhet i hemmet leder till ökad jämställdhet i sjukskrivningar?

– Ja, det låter lite cyniskt, men så är det ju. När jämställdheten hemma ökar minskar kvinnors risk för sjukskrivning från en hög nivå till en något lägre nivå, medan pappors risk ökar från en relativt låg nivå till en något högre nivå.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro