ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler poliser är inte enda lösningen för att få stopp på bilbränderna

metro · 18 Aug 2016
Uppdaterad 18 Aug 2016
När vi lär oss att polisiära och auktoritära metoder för att stävja sociala problem får motsatt effekt, och vi istället skapar förhållanden som är människovärdiga, rättvisa, inkluderande, kommer bränderna upphöra – inte annars, skriver  Nicolas Lunabba. 

När vi lär oss att polisiära och auktoritära metoder för att stävja sociala problem får motsatt effekt, och vi istället skapar förhållanden som är människovärdiga, rättvisa, inkluderande, kommer bränderna upphöra – inte annars, skriver  Nicolas Lunabba.  Foto: Siv Ljunggren


klar

Artikellänk är kopierad

Med anledning av den senaste tidens bilbränder runt om i Sverige höll regeringen i går  en presskonferens. Budskapet var tydligt: hårdare straff, mer övervakning, fler poliser med större befogenhet. Förslaget har välkomnats, inte minst på landets ledarsidor. Några konkreta alternativ till auktoritära åtgärder och tuffare tag lyser med sin frånvaro. En önskan om djupare förståelse för de omständigheter som skapar den frustration och desperation som leder till att ungdomar sticker bilar i brand tycks bortblåst, även hos rationellt tänkande människor.

I skrivande stund sitter jag i ett personaltält i Raoul Wallenbergs park i Malmö, i det så kallade ungdomsområdet, under den pågående Malmöfestivalen. Efter fem dagars firande och tiotusentals människor i rörelse kan vi konstatera att stämningen i området varit mycket god och de tråkiga incidenterna ytterst få. Så har det inte alltid varit. Under festivalen 2009 och 2010 upplevde jag en upploppsstämning i området. Stora skaror av ungdomar rök ihop i slagsmål, polishästar red genom området och polis och vakter haffade smågrabbar på löpande band. Så valde festivalledningen, efter visst påtryck från oss som arbetar med stadens ungdomar, att testa en motsatt strategi; en välkomnande och relationsfrämjande pedagogik; se till att pedagoger, socialarbetare, gemene sköna Malmöbor med god känsla för ungdomarna och deras situation, tar väktarnas, polisernas, säkerhetsvakternas plats. Arbetet utmynnade bland annat i att omkring fyrtio stationerade vakter minskade till bara ett par stycken, att polisens närvaro minskade och att polisen fick en mer tillbakadragen roll. Vi kan nu se tillbaka på det arbete vi tillsammans lagt ner under de år som gått, och resultatet talar för sig självt; varje festival sedan 2011 har varit lugnare, inte bara än föregående år, utan den lugnaste festivalen någonsin.

LÄS MER
Polis: Så ska vi få stopp på stenkastningen

När vi lär oss att polisiära och auktoritära metoder för att stävja sociala problem får motsatt effekt, och vi istället skapar förhållanden som är människovärdiga, rättvisa, inkluderande, kommer bränderna upphöra – inte annars. Med det sagt vill jag ändå understryka att de metoder vi arbetar med enbart är en del av lösningen, det som behövs är långsiktiga politiska lösningar på strukturella problem.

Nicolas Lunabba Verksamhetsansvarig för ungdomsorganisationen Helamalmö

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro