ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler poliser till häst – märkbart lugnande effekt

Johanna G Jimenez · 28 Okt 2011
Uppdaterad 28 Okt 2011
Hästarna fungerar lugnande. – Även de som inte gillar oss som sitter på ryggen kan komma fram och vilja prata med hästarna, säger Ulrika Jeppsson, till höger på hästen Joker, som tjänstgjort som polishäst i 14 år. Intill henne Anna Elfving på mörkbrune Rocky.

Hästarna fungerar lugnande. – Även de som inte gillar oss som sitter på ryggen kan komma fram och vilja prata med hästarna, säger Ulrika Jeppsson, till höger på hästen Joker, som tjänstgjort som polishäst i 14 år. Intill henne Anna Elfving på mörkbrune Rocky. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Antalet insatser till häst har ökat med tio procent varje år. Ett bra hjälpmedel vid stora folksamlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisrytteriet används allt flitigare inom Skånepolisens verksamhet och antalet kommenderingar till häst ökar för varje år. Vare sig det handlar om fotbollsmatcher, Sjöbo marknad, Båstadsvecka, hetsiga demonstrationer eller doktorspromoveringar – de skånska polishästarna syns lite varstans. – Vi har ökat antalet insatser till häst med tio procent varje år. Hästarna har en lugnande effekt på folk och vi har insett mer och mer vilket bra hjälpmedel hästen är när vi har att göra med stora folksamlingar, säger Lars Östrell, chef för polisrytteriet. Sjuttonårige Joker är polisstallets veteran och läromästare. Han har tjänstgjort i fjorton år och är den coolaste hästen i stallet. – Han har varit med på alla högriskmatcher, och på Göteborgskravallerna 2001. Han är jättetrygg i sitt jobb i alla situationer, säger ridande polisen Ulrika Jeppsson. Polishästarna är riktiga publikmagneter när de rör sig i centrala Malmö, många kommer fram och vill klappa och prata. – Vi får mycket bättre kontakt med folk när vi sitter till häst än när vi åker i våra bilar. Det är som hundtricket fast med hästar, säger kollegan Anna Elfving på nioårige Rocky.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro