ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler romer har registrerats

TT · 23 Sep 2013
Uppdaterad 24 Sep 2013

Ytterligare ett register – den här gången med 997 personer, de flesta med romska namn –finns hos Skånepolisen, uppger Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

I går nekade polisen till att några andra liknande register skulle finnas.
I går nekade polisen till att några andra liknande register skulle finnas.Foto: Scanpix

Även här är många barn, 106 av dem under tio år. Efter måndagens avslöjade om ett sökbart olagligt register över mer än 4 000 romer förnekade Skånepolisen kännedom om att det skulle finnas fler sådana listor.

Vissa personer förekommer i båda registren, men i de flesta fallen är namnen olika.

Det mindre registret ligger på samma ställe som det stora, i en mapp döpt till "Kringresande" i Skånepolisens datasystem.

De registrerades personnummer, adresser och släktband är bokförda. Redan i slutet av 1990-talet avslöjades att polisen i Skåne sorterade uppgifter om romer för sig.

Och i flera andra fall har Skånepolisen varit i blåsväder för hur människor med en icke-svensk etnisk bakgrund behandlats och omnämnts. Under 2009 kom det ut att namnen "Neger Niggersson" och Oskar Neger" använts i utbildningsmaterial på myndigheten.

I samma veva blev det känt att piketpoliser under kravaller kallat misstänkta för "apejävel" och "blattejävlar"

– Det är inte så att alla poliser är rasister. Men det är en konservativ och trög organisation. Normen är fortfarande en vit, medelålders heterosexuell man, säger polisen Jeanette Larsson till DN.

Hon föreläser i värdegrundsfrågor och har tidigare arbetat som värdegrundsutbildare hos Skånepolisen.

Efter avslöjandet på måndagen anmälde Skånepolisen sig själv.

En utredning har inletts av överåklagaren Mats Åhlund på riksenheten för polismål, som anser att det finns anledningar att misstänka brott.

Även diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder ärendet. Anmälningar av det stora registret – som omfattade 4 029 personer – gjordes också på flera andra håll, bland till justitiekanslern (JK) och Datainspektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro