ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fler söker hjälp för att motstå övergrepp: Nya metoder kan behandla pedofili

Sophie Tanha · 24 Apr 2019
Uppdaterad 24 Apr 2019
Enhetschefen Emma Svanholm märker att allt fler självmant vänder sig till vården för hjälp.

Enhetschefen Emma Svanholm märker att allt fler självmant vänder sig till vården för hjälp. Foto: TT/ Region Västra Götaland


Behandling med terapi och mediciner når ut till allt flera personer som själva söker vård för sin sexualitet, vittnar experter om. Det handlar om pedofiler och personer som skadar andra med sin sexualitet som nu kan behandlas med nya metoder.

klar

Artikellänk är kopierad

Sexualmedicinskt centrum i Göteborg är en av fyra platser i Sverige där människor kan behandlas för destruktiv sexualitet. I klinikens årliga statistik ser enhetschefen Emma Svanholm att personer som själva söker hjälp ökar:

– Det kan vara personer som haft tankar eller fantasier på någonting som man känner sig obekväm med eller som är olagligt. Man vill i ett preventivt syfte få hjälp med att förstå sig själv och förhindra att man gör någonting som får någon att komma till skada.

LÄS MER
Efter #metoo-kampanjen – fler samtal till Kvinnofridslinjen

Behandlingen

Själva behandlingen liknar traditionell terapi, personen kallas in till ett första bedömningssamtal med en psykoterapeut där den får berätta om sina behov och sin situation:

– Det här är en grupp som vi prioriterar. Det är viktigt att man får vård när man är motiverad till förändring. Kan vi förhindra att de begår ett brott är det otroligt mycket värt, säger Emma Svanholm.

Förutom samtal kan man även behandlas med mediciner. Ångest och depression kan leda till att sex används som ett självskadebeteende.  Om den grundläggande psykiska ohälsan behandlas kan det vara lättare att stå emot den ovälkomna sexualiteten.

– Det kan också vara så att man använder den minskade sexlusten som ofta är en biverkning till antidepressiva mediciner. Det kan ha en dämpande och lugnande effekt mot de ovälkomna tankarna, säger Emma Svanholm.

Ny forskning

På Karolinska institutet har Priotab, ett tre år långt projekt precis avslutats. Det är en delvis gräsrotsfinansierad studie som testat medicinsk kastrering som behandling mot pedofili. Personer som själva har sökt hjälp för sin sexualitet genom den nationella hjälptelefonen Preventell har deltagit.

Studien går ut på att ett hälften av gruppen, ett 30-tal personer, injiceras med en medicin mot prostatacancer som sänker kroppens testosteron och där med också sexlusten. Den andra hälften får placebo.

– Rent forskningsmässigt har studien gått utmärkt, säger Christoffer Rahm, specialistläkare i psykiatri som tog initiativet till studien.

"<strong
"<strong

Förutom att testa behandling med sexlustdämpande läkemedel som har projektet även undersökt vad som händer i hjärnan hos personer som är sexuellt attraherade av barn. Just nu pågår även ett nytt projekt där pedofiler söks upp och blir erbjudna hjälp via Darknet, den dolda delen av internet som många pedofiler använder för att hitta barnpornografi.

– Ur personen som söker hjälps perspektiv har det varit nattsvart tidigare – man har inte känt till att det finns hjälp att få och har trott att om man söker vård skickas man direkt till polisen. Det är vi på väg att komma bort från, säger Christoffer Rahm.

Därför söker fler hjälp

Christoffer Rahm håller med Emma Svanholm om att det blir vanligare att söka hjälp i förebyggande syfte:

– Fler känner till att det finns hjälp att få och vården har blivit bättre på att erbjuda hjälp också, säger Christoffer Rahm.

Enligt enhetschefen Emma Svanholm kan diskussioner som förs i samhället ligga bakom ökningen.

– Me Too-rörelsen satte fokus på både den som utsätts för sexuella övergrepp och den som utsätter. Dessutom har samtyckeslagstiftningen fått fler att reflektera kring vad som är ett ja, vad som är ett nej, och vad som är där emellan.

På Sexualmedicinskt centrum i Göteborg förväntar man sig kunna hjälpa fler personer nu när polisen i Västsverige får utökade resurser. Ett 20-tal IT-forensiker och utredare ska tillsättas för att arbeta mot internetbaserade sexuella övergrepp mot barn.

– Metoderna för att hjälpa den här gruppen finns men mörkertalet är stort. Jag tycker det är oerhört starkt och modigt att själv vända sig till vården för att hindra att övergrepp sker, säger Emma Svanholm.

LÄS MER
Tyska medier missuppfattade Sveriges samtyckeslag – spred fel information
pil
Behöver du hjälp? Så tar du första steget:

Preventell är en nationell stödlinje för dig som tappat kontrollen över din sexualitet. På vardagar mellan klockan 12 och 15 kan du ringa 020-66 77 88 för att få stöd och hjälp till professionell behandling. Under andra tidpunkter går det att lämna ett meddelande och be om att bli uppringd. Även anhöriga kan få hjälp via stödlinjen.

Källa: www.preventell.se 

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro