ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler söker hjälp för sexmissbruk i Malmö

Johan Mårtensson · 5 Dec 2012
Uppdaterad 5 Dec 2012

Allt fler sexmissbrukare i Malmö söker stöd hos kommunen. Hittills i år har drygt 100 personer hört av sig till Malmö stad för att få hjälp med att sluta köpa sex, ringa telefonsexlinjer eller porrsurfa.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet sexmissbrukare som söker hjälp hos Malmö stad fortsätter att öka. Till och med oktober i år har man inom stödverksamheten Kast fått 575 samtal, vilket är ungefär 10 procent fler än under samma period i fjol. De flesta samtalen har varit med män som vill sluta köpa sex.  – Ofta handlar det om ett beroende hos dem, säger Lisa Green, rådgivare på Kast.

Stödsamtalen sker via telefon, internet och personliga möten. Journaler förs inte, och alla som hör av sig kan vara anonyma.  – Vi försöker hitta verktyg och strategier för att de ska bli av med sin problematik. Är den djupare är det inte ovanligt att vi hänvisar vidare. Men fastän sexköp ju är straffbart så har vi ingen skyldighet att anmäla, och vi gör det inte heller, säger Lisa Green. 

Bland de sexmissbrukare som söker hjälp finns också många som är beroende av att surfa på porrsidor. Några är kvinnor. Att samtalen till Kast ökar tyder enligt Lisa Green inte bara på att sexmissbruket ökar utan också på att stödverksamheten blivit mer känd. – Kast i Malmö har figurerat mycket på föreläsningar för till exempel socionomer. De i sin tur rekommenderar personer att söka sig till oss. Dessutom har sexmissbruk blivit ett hett ämne, säger hon. 

Mest ökade stödsamtalen mellan 2009 och 2010.  – Att en så normal person som Tiger Woods gick ut med att han hade sexmissbruk gjorde att folk tänkte: ”Aha, då är det inte jag som går runt och är puckad.” De förstod att det var många som har sexmissbruk men inte vågade prata om det, säger Lisa Green.

Fotnot: Malmö stads nummer för stödsamtal till sexmissbrukare är: 020-441 900.  Mejladressen: är [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro