ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler sommarjobb att söka i år

Josefin Svenberg · 10 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Nu börjar det bli dags att söka sommarjobb. Arbetsförmedlingen räknar med en ökning av antalet sommarjobb i år – redan i december fanns 5 000 tjänster utannonserade.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Baakki från Bromma och Anna Monthan från Älvsjö är båda sjutton år och håller på att söka sommarjobb.”Jag söker både det och extrajobb. Men det är svårt att få sommarjobb, jag har försökt i 2–3 år på både landstinget och kommunen men de har alltid annan personal”, säger Viktor Baakki.
Viktor Baakki från Bromma och Anna Monthan från Älvsjö är båda sjutton år och håller på att söka sommarjobb.”Jag söker både det och extrajobb. Men det är svårt att få sommarjobb, jag har försökt i 2–3 år på både landstinget och kommunen men de har alltid annan personal”, säger Viktor Baakki.Foto: Julio C Saint' Just

I fjol lades totalt 65 000 sommarjobb ut på Arbetsförmedlingens platsbank, vilket var drygt 4 000 fler än 2012. Prognosen för i år är att antalet lediga jobb kommer att öka ytterligare.

– Ja, vi bedömer att det blir fler sommarjobb i år. Vi ser en god utveckling på arbetsmarknaden och det bör avspegla sig i antalet sommarjobb också, säger Marwin Nilsson som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Vi har dessutom sett att många sommarjobb kommer ut tidigare än vad de gjorde för några år sedan. Redan nu i december fanns ungefär 5 000 sommarjobb ute, och det är ungefär 2 000 fler än i december 2012, säger Marwin Nilsson.

Det var främst jobb inom vård och omsorg som annonserades ut redan i december. Andra branscher som brukar anställa många sommarjobbare och har börjat annonsera ut lediga tjänster är hotell, restaurang och handel.

Hanna Larsson, redaktör för Metrojobb, säger att sommarjobb är ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Dels skaffar man sig kontakter, dels lär man sig hur det fungerar i arbetslivet, säger Hanna Larsson.

Hon har även ett par viktiga tips till den som ska sommarjobba:

– Se till att du få ett kontrakt innan du börjar, där saker som lön och arbetstider regleras. Och efter jobbperioden ska du alltid be om ett anställningsintyg och ett personligt omdöm. Det är bra att ha när man söker jobb i framtiden, säger Hanna Larsson på Metrojobb.

LÄS MER: Så många sommarjobb finns i Stockholm, Göteborg och Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro