ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler sugna på att byta jobb efter semestern

TT · 24 Jul 2013
Uppdaterad 24 Jul 2013

Semester, man hinner få lite perspektiv på tillvaron och kanske funderar på att byta jobb. Nästan var femte svensk planerar att byta arbetsgivare inom det närmaste året, visar en undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

– Man kan ha gått omkring och känt att det kanske är dags att byta arbetsgivare eller byta inriktning och sedan när man blir ledig och får tid att fundera på de här sakerna, då är det ganska vanligt att man i augusti och september blir mer aktiv jobbsökare, säger Henrik Söderbäck, marknadsdirektör på rekryterings- och bemanningsföretaget Poolia.

Unga vuxna är särskilt benägna att byta jobb, enligt en Sifoundersökning som tjänstepensionsföretaget Collectum beställt. Mer än var fjärde person, 27 procent, i åldersgruppen 18–29 år är på väg till en ny arbetsgivare.

– Vår erfarenhet är att unga har en tendens att byta jobb oftare. Tittar man på de äldre generationerna så hade man i princip en eller två arbetsgivare, där skedde ingen förflyttning. De unga är mer otåliga, mer nyfikna och mer kräsna, säger Söderbäck.

Han anser inte att en högre ålder ska behöva vara någon gräns för när man funderar på att byta jobb.

– Man är inställd på att kunna byta jobb långt upp i åldrarna. Från de arbetssökandes perspektiv så kan man vara uppåt 60 år och känna att nu skulle jag vilja byta arbetsgivare. Däremot är det svårare för arbetsgivarna, de har ofta ett felaktigt fokus där man gärna ser en person som är "hungrig". Som om en 60-åring inte skulle kunna vara hungrig.

Tendensen är att folk byter jobb oftare i dag än för tio år sedan.

– Rörligheten har ökat, men det är också beroende av vilken konjunktur vi har. I en högkonjunktur skriker arbetsgivarna efter arbetskraft och då ökar rörligheten dramatiskt. I en lågkonjunktur så är man mer benägen att behålla sitt jobb, säger Söderbäck.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro