ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler svenska bönder tvingas extraknäcka

Evelina Olsson · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014
– För min del handlar det också om att hålla min maskinpark igång året runt. Det är dyr utrustning som jag inte har råd att låta stå still, säger Lennart Jöngren, extraknäckande lantbrukare.

– För min del handlar det också om att hålla min maskinpark igång året runt. Det är dyr utrustning som jag inte har råd att låta stå still, säger Lennart Jöngren, extraknäckande lantbrukare. Foto: Urban Brådhe


Allt fler svenska bönder extraknäcker för att få ekonomin att gå ihop och antalet gårdar med entreprenadverksamhet har ökat med 32 procent sedan 2007, visar en ny rapport från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Det vanligaste extraknäcket är snöröjning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

– Vi hänger inte mest på gården som många tror, vi pysslar även med annat för att ha möjlighet att hålla kvar den verksamhet som vi bryr oss om allra mest, säger Lennart Jöngren, lantbrukare i Åkersberga utanför Stockholm.

Han extraknäcker inte bara som snöröjare utan sysslar även med gräv- och lastmaskiner och anlägger avlopp, vilka enligt LRF är de allra vanligaste extrasysselsättningarna bland landets lantbrukare.

Och framtiden ser ljus ut. De närmaste åren kommer omkring 400 000 avlopp behöva läggas om och både bostadsrättsföreningar och Svenska kyrkan spås bli stora uppdragsgivare inom områdena gräsklippning och kyrkogårdsskötsel.

Men även privatpersoner väntas utnyttja lantbrukarnas kunskaper och tjänster i allt större utsträckning. Rot-avdrag och ett ökande trädgårdsintresse ger enligt LRF goda utvecklingsmöjligheter för främst mindre lantbruksföretag i närområdet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro