ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler svenska jobb om Tyskland vinner VM

Tina Magnergård Bjers/TT · 10 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Heja Bastian! Om Tyskland vinner VM får svensk ekonomi en skjuts. Det menar ekonomen Hein Schotsman. Bastian Schweinsteiger är en av lagets stora stjärnor.

Heja Bastian! Om Tyskland vinner VM får svensk ekonomi en skjuts. Det menar ekonomen Hein Schotsman. Bastian Schweinsteiger är en av lagets stora stjärnor. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Invasion av turister och storshopping på bland annat Ikeavaruhusen i Europa.Både den blågula ekonomin och världsekonomin mår bäst av att Tyskland vinner fotbolls-VM.En USA-seger vore en mardröm.– Ni skulle få besök av en massa tyska turister och de skulle handla nya Volvobilar för fullt, säger Hein Schotsman, ekonom på holländska banken ABN Amro och författare av rapporten Soccernomics 2010, till TT.

Fotboll är förvisso skön konst och ingen exakt vetenskap, men effekter av de senaste decenniernas stora mästerskap har ändå sporrat makroekonomer att ta fram räknedosorna. Redan 2006 konstaterade ABM Amro att det finns ett statistiskt belagt samband mellan en VM-seger och ökad tillväxt: En VM-vinnare får i genomsnitt en BNP-tillväxt på ytterligare 0,7 procent jämfört med året innan.

Mycket kan tillskrivas glädjeyran och de psykologiska effekter som en buckla ger: Delar av befolkningen får glädjefnatt och vill resa och spendera mer, importen stiger, börsen går upp och guldlandets bolag får lättare att knyta kontakter utomlands.I år, med den senaste tidens lågkonjunktur och ekonomiska härdsmälta i bagaget, har Schotsman sökt svaret på vilket lands seger som skulle balansera och därmed gynna världsekonomin mest.

Följande kriterier togs fram: Segraren måste vara en stor aktör på den världsekonomiska arenan, landet måste gagnas av en seger (det vill säga inte ha en redan överhettad ekonomi) och landet måste exportera mer än det importerar. Och enligt rapporten borde Tysklands VM-kapten Philipp Lahm bli den som höjer segerbucklan i Sydafrika, tätt följt av Japan.– Om Tyskland segrar kommer tyskarna att spendera och importera mer. Det gör att andra länders utlandsskulder minskar, vilket är drömscenariot, säger Schotsman.Teorierna till trots, tror Schotsman ändå att favorittippade Spanien, med anfallaren Fernando Torres i spetsen, vinner.– Men med tanke på deras utlandsskulder vore det inte så bra med ytterligare fart på konsumtionen. Fast befolkningen har det tufft med hög arbetslöshet så ur inrikesperspektiv vore det bra.

Likaledes favorittippade Brasilien finner inte heller nåd hos ekonomen.– Vinner Brasilien riskerar vi överhettning och inflation. Det är ett av få länder som inte drabbats av bolånekrisen.Vad vore värst?– En USA-seger. Det är ett land där man redan lånar för mycket. De ska inte frestas att konsumera mer — de behöver lugnande medel.

När det gäller Grekland, som skakades av ekonomisk kris i våras, kliar sig Schotsman i huvudet.– De arrangerade OS och vann fotbolls-EM 2004 — och se vad som hänt. Grekland är det stora undantaget från Soccernomics-teorierna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Magnergård Bjers/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro