ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler unga kvinnor gör upprepade aborter

Karolina Skoglund · 17 Sep 2013
Uppdaterad 17 Sep 2013
Överläkare Lena Marions tror att skräcken för prventivmedel ligger bakom ökningen av upprepade aborter bland unga. En annan orsak tror hon är den  felaktiga uppfattningen att man inte kan få barn igen efter att ha gjort en abort. " Då testar en del för att se om det är möjligt, helt enkelt", säger hon.

Överläkare Lena Marions tror att skräcken för prventivmedel ligger bakom ökningen av upprepade aborter bland unga. En annan orsak tror hon är den  felaktiga uppfattningen att man inte kan få barn igen efter att ha gjort en abort. " Då testar en del för att se om det är möjligt, helt enkelt", säger hon. Foto: isabel svensson


Larmrapporter om risker med preventivmedel har fått en allvarlig baksida: Rädslan för bieffekter har gjort att allt fler kvinnor gör upprepade aborter. Det menar överläkare Lena Marions som ligger bakom en artikel i Läkartidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har under en lång tid haft det högsta antalet aborter av de nordiska länderna. Nu har en ny trend gjort sig synlig: en ökad andel upprepade aborter bland unga. Under de senaste åren har siffran ökat betydligt i Sverige och är därmed, precis som det totala antalet aborter, högst i Norden. Hela 40 procent av abort-sökande kvinnor mellan 20 och 24 år har tidigare genomgått en eller flera aborter, visar en studie som Läkartidningen publicerar

– Man kan säga att det visar att vi inte lyckas med preventivmedelsanvändningen. Att kvinnorna inte hittat en metod som passar, säger artikelförfattaren Lena Marions, överläkare på kvinnokliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. 

Hon tror att anledningen till viss del beror på missuppfattningar och larmrapporter som saknar förankring i verkligheten. 

– Det skrivs så mycket negativt om preventivmedel, som om risker för att få blodpropp, cancer och minskad lust. Det stämmer inte alltid. Dessutom skrivs det sällan om de positiva effekterna. 

Ingrid Frisk, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, är inte övertygad om att den misslyckade preventivmedelsanvändningen behöver bero på rädsla för bieffekter. Hon menar snarare att det kan vara så att många inte får det att fungera med till exempel p-piller. 

– Vi har nyligen gjort en undersökning som visar att ungdomsmottagningarna upplever att allt fler sätter in en spiral. Men man kan inte vara säker på att det beror på rädsla för p-piller, eftersom det går trender även i preventivmedel. Det viktigaste är att man får en bra preventivmedelsrådgivning, säger hon.  

Läs mer här: "Nollvision för aborter är inget mål"

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro