ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler unga till sjukhus efter att ha knarkat

Kristoffer Rengfors · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
Sergels torg har blivit en symbol för knarkhandeln i Sverige. Men bland unga, där ökningen är störst, är olika nätdroger vanligast.  

Sergels torg har blivit en symbol för knarkhandeln i Sverige. Men bland unga, där ökningen är störst, är olika nätdroger vanligast.   Foto: Marie Kjellander


Allt fler måste vårdas på sjukhus för narkotikarelaterade diagnoser. Mest ökar antalet unga män som måste vårdas efter knarkande. Det visar en färsk rapport från Socialstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

– På det stora hela verkar de unga ha fått mer psykisk ohälsa under den här tidsperioden. Det har vi sett i andra sammanhang. Bland annat inläggningar i psykiatrisk vård. Och självmorden har minskat i alla andra grupper, men inte i den här. Det är en tänkbar förklaring, säger Inger Heimerson, läkare och utredare på Socialstyrelsen.

Antalet inlagda har sedan ökat inom alla åldersgrupper men allra snabbast ökar antalet unga mellan 15 och 24 år som måste vårdas i sviterna av narkotikabruk. 

– Det är bland de yngsta som den verkliga ökningen finns, säger Inger Heimerson.

Juan Figueroa är överläkare och barnpsykiatriker på Maria Ungdom i Stockholm. Han säger att en tydlig trend de senaste åren är att många unga som hans organisation kommer i kontakt med har övergett alkoholmissbruk för bland annat nätdroger. Tidigare var det vanligare att unga med missbruksproblem dök upp kraftigt berusade på helgkvällar. Nu är besöken utspridda över veckorna och många kommer in efter kontakt med polis eller socialtjänsten. I Socialstyrelsens siffror ökar antalet unga som läggs in för alkoholrelaterade diagnoser svagt.

– Antalet besök hos oss har ökat. Både på akuten och ute i våra organisationer. Framför allt är det cannabis, spice och andra internetdroger som ökar. Min erfarenhet är att tillgängligheten är den absolut största faktorn, säger Juan Figueroa.

Men åsikterna går isär. Att fler unga läggs in på sjukhus för sitt narkotikabruk behöver inte handla om att fler unga faktiskt knarkar, utan kan också påverkas av att fler faktiskt kommer i kontakt med vården.

– Min bild är att mycket handlar om hur lätt det är att komma i kontakt med hjälpinsatser. Missbruket har inte ökat, utan hjälpsökandet har ökat. I Malmö som jag känner till har man helt enkelt utökat kontakt-ytorna mot unga, säger Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro