ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler utländska studenter på högskolorna

Stockholm TT · 6 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det visar en rapport som Statistiska centralbyrån (SCB) gjort tillsammans med Högskoleverket. Läsåret 2004/2005 var 16 procent av de högskolestuderande själva födda utomlands eller hade två föräldrar som var det. Det är en ökning med 5 procentenheter jämför med läsåret 1996/97.

Bland utrikes födda ungdomar hörde den grupp som kom från Iran till den högsta andelen som påbörjat högskolestudier. Av den gruppen hade 45 procent börjat på högskolan vid 25 års ålder. Det är en lika hög andel som studenter med svensk bakgrund.

Näst högst andel hade ungdomar födda i Finland följt av Polen och Bosnien-Hercegovina.

Ungdomar från Afrika eller med irakisk bakgrund hade däremot låg övergång till högskolan.

Utbildningar inom naturvetenskap, vård och teknik lockar flest utrikes födda studenter. Det förklaras delvis av att de utbildningar är användbara internationellt.

Karolinska institutet hade högst andel utrikes födda nybörjare. Därefter följde Danshögskolan, Sophiahemmets högskola och Kungliga Tekniska högskolan. Lägst var andelen vid Sveriges lantrbruksuniversitet, Mittuniversitetet och Högskolan i Kalmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro