ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler vaccinerar sig mot TBE – men inte tillräckligt många

Sofia Clason · 17 Jun 2017
Uppdaterad 17 Jun 2017

Foto: Patrick Pleul/ TT


Fästingsäsongen är igång och många kollar sig extra noggrant efter insekterna som smittar med borrelia eller i värsta fall TBE. Antalet svenskar som vaccinerar sig mot TBE har ökat, men det är fortfarande många inom riskområdena som inte skyddar sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Fler svenskar bör vaccinera sig mot TBE. Det menar Per Follin, informationsansvarig på Smittskydd Stockholm.

– Jag tror att det är rätt hög frekvens i Stockholm, men jag tror den borde vara ännu högre. Så länge vi ser fall så har man uppenbarligen inte nått de riktiga riskgrupperna, säger Per Follin.

I Sverige finns det flera riskområden där du kan smittas av TBE, men majoriteten av fallen, 70 till 80 procent, kommer från Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.

Förra året insjuknade 238 personer enligt Folkhälsomyndigheten. Det är en liten minskning jämfört med år 2015 då 268 smittades.

TBE är ett virus som går att vaccinera sig mot, men som inte går att bota om man väl blivit smittad. Borrelia å andra sidan, som orsakas av bakterier, kan botas med antibiotika.

Hos en av tre som smittas av TBE sprids viruset till hjärnan och orsakar hjärnhinneinflammation.

I Sverige finns inga statliga mätningar om hur många som vaccinerar sig mot fästingar per år. Få studier har gjorts och inga täcker hela landet. Per Follin kan därför inte svara på exakt hur många som vaccinerar sig.

Som skydd mot TBE finns två vaccin – FSME-IMMUN och Encepur.

Ulrika Goossens, kommunikationschef på Pfizer AB som gör vaccinet FSME-IMMUN, berättar att antalet personer i Sverige som vaccinerat sig mot TBE med deras vaccin har ökat.

– I jämförelse med förra året under perioden januari till maj så är det 8 procent fler som hittills har vaccinerat sig i år, säger Ulrika Goossens

För att vara säker att man är skyddad mot TBE bör man, enligt Per Follin, hinna ta två sprutor med en månad emellan och sedan den tredje sprutan sex till tolv månader senare. Även om man inte hinner med den tredje sprutan innan sommaren och fästingsäsongens höjdpunkt så är det bra att ta de första två.

– Man kan starta redan under vinterhalvåret när fästingarna ligger i dvala för att då ha ett bra skydd. Man kan även under mars, april hinna få vaccinet så att man hinner ha ett skydd inför sommarsäsongen, säger Per Follin.

Smittskydd Stockholm går ut under våren varje år och informerar om riskområden och TBE-vaccin, men ändå påträffas fall i riskområdena.

För att skydda sig mot TBE-viruset ska man, förutom att vaccinera sig, täcka kroppen med långa kläder och inspektera sin hud efter att man vistats i natur där man kan bli fästingbiten. Har fästingen satt sig på skinnet är det viktigt att ta bort den så tidigt som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro