ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler väljer bort den svenska mjölken: "En ödesfråga för lantbruket"

Anton Gustafsson · 6 Mar 2019
Uppdaterad 6 Mar 2019
Märta Jansdotter är glad över svenskarnas nya köttvanor. Men hon anser att mer måste göras för att rädda lantbruket.

Märta Jansdotter är glad över svenskarnas nya köttvanor. Men hon anser att mer måste göras för att rädda lantbruket. Foto: Joanna Peliorcha


Svenskarna väljer i större utsträckning att köpa mejeriprodukter från andra länder, visar en ny rapport. Samtidigt köper fler svenskt kött. Men många förstår inte att de två frågorna hör ihop, enligt bonden Märta Jansdotter. "Hela det svenska lantbruket behöver en fungerande mjölkproduktion."

klar

Artikellänk är kopierad

Jordbruksverket har nyligen presenterat nya siffror kring hur mycket svenskarnas konsumtion av kött och mjölk ser ut. Samtidigt som vi väljer mer svenskt kött går utvecklingen åt andra hållet när det gäller mjölken. Där väljer fler mjölk från andra länder, enligt rapporten.

Man skulle kunna tro att företag som handlar med just svenskt kött jublar högt när svenskarna vill äta mer svenskt kött, men så är det inte riktigt.

Märta Jansdotter är vd på företaget ”Gröna gårdar” som säljer svenskproducerat gräsbeteskött. Hon ser två sidor av siffrorna som Jordbruksverket presenterade.

– Det är jättekul att efterfrågan på svenskt kött ökar. Det som är mindre bra är att efterfrågan på svensk mjölk minskar, det är jättetråkigt, säger hon.

Varför är mjölken viktig?

Mjölken är en jätteviktig drivkraft i svensk köttproduktion. 64 procent av allt svenskt nötkött vi äter är ett direkt resultat av mjölkproduktionen. Ofta är det gamla mjölkkor man använder för att producera kött till exempel. Så utan en bra mjölkproduktion får vi en sämre resurseffiktivitet och klimatpåverkan i nötköttproduktionen, säger Märta Jansdotter.

Många svenska mjölkbönder har haft svårt att få sin verksamhet att gå runt ekonomiskt. En annan anledning till att den svenska mejeriproduktionen minskar är att svenskarna totalt dricker mindre mjölk än förr. Det leder till att mjölkgårdar tvingas lägga ner och importen ökar. Den importerade mjölken kommer ofta från länder med betydligt sämre djurskyddslagar än i Sverige. Märta Jansdotter är oroad över den utvecklingen.

– Det gäller inte bara köttproduktionen, hela det svenska lantbruket är behöver en fungerande mjölkproduktion. Växtodling och spannmål är till exempel beroende av mjölken, säger hon.

Märta Jansdotter tror att det finns flera orsaker till trendbrottet. En av de tydligaste anledningarna är svenskarnas nyfunna medvetenhet om miljö och klimat.

– Klimat- och miljödebatten har absolut påverkat positivt. Folk söker aktivt upp det svenska och ekologiska på ett annat sätt. De vet om att det svenska köttet är bra för miljön, klimatet och djuren. Nu gäller det att få folk att få folk att förstå att det gäller mjölken också, säger hon.

Politiken måste vilja hjälpa bönderna

Det pratas ofta om att jordbrukare är en utsatt grupp i samhället som får det allt svårare att få verksamheten att gå runt. Den ökade efterfrågan på svenskt kött är ett steg på vägen, men det behövs mer, menar Märta Jansdotter.

– Att det finns en stark efterfrågan och betalningsvilja hos kunden är en jätteviktig pusselbit. Men det behövs även god jordbrukspolitik både från EU och från svenskt håll. Vi behöver en politik som vill stödja ett lantbruk som tar hand om djuren och naturen, säger hon.

 Vad är det viktigaste för att säkra ett hållbart svenskt jordbruk på sikt?

– Vi måste bli bättre biologer snarare än tekniker. Genom att bättre utnyttja naturresurser snarare än att använda maskiner och fossila bränslen kan vi spara mycket pengar. Men vi måste även jobba med att få mjölken att gå i en positiv riktning, det är en ödesfråga för svenskt lantbruk. säger Märta Jansdotter.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro