ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler vuxna ska hjälpa ungdomar på Plattan

Leif Oldenburg · 2 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
Paret Richard och Lolo står på Sergels Torg och pratar med vännerna Jenniefer och Richard och den uppsökande socialsekreteraren Linda Löfberg.  

Paret Richard och Lolo står på Sergels Torg och pratar med vännerna Jenniefer och Richard och den uppsökande socialsekreteraren Linda Löfberg.   Foto: Lotta Bergseth


Ungdomar från Stockholms förorter söker sig till Sergels Torg och den ökända Plattan. Vi är som en familj”, säger Richard. Nu satsar Stockholms stad på att utöka vuxennärvaron.

klar

Artikellänk är kopierad

Plattan står för något, att man söker sig bort, förklarar socialsekreterarna Malin Andersson och Linda Löfberg.
Plattan står för något, att man söker sig bort, förklarar socialsekreterarna Malin Andersson och Linda Löfberg.Foto: Lotta Bergseth
Lolo kommer från Vallentuna, norr om stan, och Richard från Ösmo, söder om stan. De möts halvvägs på Plattan nästan varje dag.
Lolo kommer från Vallentuna, norr om stan, och Richard från Ösmo, söder om stan. De möts halvvägs på Plattan nästan varje dag.Foto: Lotta Bergseth
– Det är inget fel i att ungdomar träffas. Men Sergels Torg och tunnelbanebanan får inte bli deras enda alternativ, säger socialborgarrådet Marie Ljungberg Schött (M)
– Det är inget fel i att ungdomar träffas. Men Sergels Torg och tunnelbanebanan får inte bli deras enda alternativ, säger socialborgarrådet Marie Ljungberg Schött (M)Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth

De är i 15-årsåldern, fnittrar och leker med sina toppmoderna mobiler. Bara tio meter bort står ett nedslitet gäng missbrukare i övre medelåldern. Runt Sergels Torg och andra tunnelbanemiljöer umgås tonåringar från Stockholms förorter sida vid sida med langare, missbrukare och grovt kriminella. Nu satsar Stockholms stad ytterligare 2,5 miljoner kronor för att utöka vuxennärvaron i tunnelbanemiljöerna.

– Det är oerhört viktigt att vuxna med rätt kompetens rör sig i de här miljöerna. Det är inget fel i att ungdomar träffas. Men Sergels Torg och tunnelbanebanan får inte bli deras enda alternativ, säger tillförordnade socialborgarrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Ungdomarna som rör sig kring Sergels Torg och den ökända Plattan kommer främst från Stockholms förorter. Många hamnade där av en slump, för andra blev Sergels Torg ett andningshål långt bort från kvävande förorter och trista hemmiljöer.

– Plattan står för något, att man söker sig bort. Många av ungdomarna kan vara mobbade i förorten där de bor. Så söker de sig till tunnelbanemiljöer i city och för första gången i sitt liv får de kanske en kram och kompisar, säger Malin Andersson och Linda Löfberg, uppsökande socialsekreterare vid Stockholms Stads ungdomsjour.

Många av ungdomarna kring Plattan är i de yngre tonåren. En del så unga som 13 år. Dyker de upp alltför ofta tar socialarbetarna kontakt med föräldrarna.

– Det här är riskmiljöer. För ungdomar med problem är det här sämsta platsen att befinna sig på, säger Mikael Jeppson, sektionschef på ungdomsjouren.

För Jenniefer, 18, och Fredrik, 19, är Sergels Torg och Plattan ingen riskmiljö. Tvärtom. – Man blir inte knarkare bara för att man hänger här. Min mamma vet var jag är på kvällarna. Jag tog med henne hit en gång så hon fick träffa mina kompisar, berättar Fredrik som bor i Väsby.

Jenniefer har ingen kontakt med sina föräldrar. För två år sedan kom hon till Stockholm från hemstaden Umeå. I dag bor hon på olika ställen. – Det var här på torget jag fick mina första kompisar i Stockholm, säger hon.

Lolo är 17 år och bor i Vallentuna. Hon går i skolan i city. Nästan varje dag träffas hon och pojkvännen Richard från Ösmo vid Sergels Torg. – Det är här mina vänner finns. Vi träffas och snackar. Erbjuder någon droger så säger vi bara nej, berättar hon. – Här får man vara som man vill. Vi är som en familj. Vi tar hand om varandra, försäkrar Richard, 18.

"Här får man vara som man vill."
"Här får man vara som man vill."Foto: Lotta Bergseth
klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro