ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera barnfamiljer har inte råd att köpa glass i sommar: "Många skäms"

Alva Forsberg Fierro · 23 Jul 2015
Uppdaterad 23 Jul 2015
Under semestertider blir det extra knapert för ekonomiskt utsatta familjer. 

Under semestertider blir det extra knapert för ekonomiskt utsatta familjer.  Foto: Alarmy


Allt fler barnfamiljer behöver akut hjälp med mat och kläder under sommaren. Välgörenhetsorganisationen Hjälpcentralen har tagit emot rekordmånga bidragsansökningar i år. – Vi är en hjälpande hand där vår välfärd har misslyckats, säger Jessica Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Under semestertider när barnen går på sommarlov blir det extra knapert för ekonomiskt utsatta familjer. Hjälpcentralen, vars syfte är att hjälpa utsatta personer när läget blir akut, har haft högtryck på ansökningar från barnfamiljer denna sommar.

– Många har inte råd att göra någonting. De kan inte ens köpa glass till sina barn, säger Jessica Nilsson, som tillsammans med grundaren Emelie Theiler driver Hjälpcentralen.

Organisationen förmedlar hjälpinsatser genom att upprätta kontakt mellan en givare och en mottagare. Den som behöver hjälp gör en ansökan på sajten och sedan läggs ärendet ut på Facebook.

– Hjälpen ges i form av matkassar, hygienartiklar, kläder och presentkort på mat eller kläder. Dock inte kontakter eller insättningar på sökandes konto, säger Jessica Nilsson.

LÄS MER: Snart öppnar Sveriges första matbutik för ekonomiskt utsatta​

Ofta handlar det om en oväntad räkning, sjukdomar eller olyckor som inträffat.

– Många skäms och vågar inte berätta för omgivningen om hur illa de faktiskt har det. Men det här kan hända vem som helst om man till exempel förlorar jobbet eller blir utförsäkrad, säger Jessica Nilsson.

Det är främst ensamstående föräldrar, fattigpensionärer och arbetslösa som söker sig till Hjälpcentralen.

– De har fått kalla handen från socialtjänsten och har ingen annanstans att vända sig. Där myndigheterna inte tar sitt fulla ansvar fyller vi en funktion. Samtidigt är det sjukt att vi ska behöva finnas, säger Jessica Nilsson.

För tillfället hanterar de cirka fem ärenden i veckan. Eftersom det handlar om akut hjälp går det endast att söka bidrag två gånger per år. Men en liten hjälpinsats kan ändå ge stor glädje.

– I år kunde vi fixa så att en ensamstående mamma kunde ta sin dotter på Lisberg för första gången, det var deras bästa dag på hela året.

LÄS MER: Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

Jessica Nilsson.
Jessica Nilsson.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro