ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera bostadshus rasade i Norge

TT · 13 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Sex bostadshus har dragits med i ett lerskred i Namsos i Norge. Flera människor uppges ha befunnit sig i husen, enligt den sydnorska huvudräddningscentralen.

Ytterligare hus ska ha skadats av raset, som skedde i ett område där det pågår vägarbeten, skriver tidningen Namdalsavisa på nätet.- Vi fick larmet klockan 11.55. Flera hus har dragits med i raset, uppger räddningsledaren Nils-Ole Sunde för NTB.

Sammanlagt har sex hus och tre stugor vid Gullholmstranda i Namsos dragits med i raset. Några av husen har rasat ner i vattnet.

En räddningshelikopter uppges ha räddat flera människor från ett hus, men fler saknas, bland dem en grävmaskinist.

Norska radion NRK beskriver situationen som mycket dramatisk.- En del hus ligger flytande i vattnet, andra har begravts helt, uppgav en radioreporter.

Ett stort uppbåd av räddningspersonal finns på plats. Dessutom finns det dykare i vattnet.- Jag ser människor som ropar på hjälp i ett av husen, fortsatte reportern.

Raset föregicks av sprängningsarbetet i samband med ett vägbygge.- Vi arbetar nu med att få överblick över om det är fler som hamnat i raset och med att hjälpa dem som sitter fast i husen, sade Anita Stavran vid den lokala polisen till radion.

Enligt lokaltidningen Namdalsavisa är raset omkring 300 meter brett. Geologen Kjell Karsrud säger till radion att lerskredet måste betecknas som stort.Sju personer har förts till sjukhus, rapporterade NRK. De ska dock inte vara allvarligt skadade.

Ler- och jordskred är ganska vanliga i Norge och kritik har riktats mot myndigheter och byggföretag sedan flera ras förekommit i nybyggnadsområden.

Det mest omtalade raset på senare år ägde rum i Ålesund för knappt ett år sedan. Fem personer omkom när en bergsluttning bakom ett sexvåningshus rasade och drog med sig byggnaden.

Den norska huvudräddningscentralen bekräftade senare att "flera personer" saknas.15-årige Espen Andersen befann sig i ett av grannhusen och såg hur husen och stugorna sveptes med av raset.- Jag kände hur huset började skaka. Det är jag van vid eftersom vi vet att de spränger för vägbygget. Men när jag tittade ut genom fönstret såg jag hur raset drog med sig allt på 200 till 300 meters bredd, hus, stugor och två bilar, berättar han för NTB.

Sjukhuset i Namsos har försatts i katastrofberedskap. Det innebär att sjukhuset har beredskap för att ta emot fler skadade än normalt.

Men vid 14-tiden meddelade polisen att ingen såvitt är känt har skadats i raset.- Folk i husen verkar befinna sig förhållandevis väl, uppgav en polistalesman.

Men arbetet med att undsätta dem som inte kan komma ut ur sina hus och stugor fortsatte. Ytterligare räddningshelikoptrar uppgavs vara på väg till rasplatsen och mindre båtar har sänts ut i vattnet för att undersöka husen i vattnet för att säkerställa att det inte finns kvar människor i dem.

- Det är ingen som har anmälts saknad hittills, säger Marte Dahl, presskontakt vid polisen i området vid 14-tiden.TT: Är inte det uppmuntrande med tanke på att raset gick före klockan 12.00?- Jo, det är uppmuntrande — och vi hoppas att det fortsätter så, svarar Dahl.

Polistaleskvinnan Marte Dahl bekräftar för TT att sju personer evakuerats från rasområdet strax efter klockan 14.00.

Uppgifterna gick i sär om hur många människor som undsatts och hur många som fanns kvar i husen eller om människor skadats.Men vid halv tretiden sade polisen att sex personer räddats från raset i Ramses och att ingen av dessa är skadad.

Alla sex har hämtats med helikopter, hette det.

Polisen har inte heller fått uppgifter om att personer saknas.Polisen fortsätter dock arbetet men att få en översikt över hur många människor som berörts av raset.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro