ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera bra anledningar till att välja yrkesprogram

Lina Hovling · 4 Nov 2016
Uppdaterad 25 Nov 2016

Foto: Shutterstock


Funderar du på att gå en yrkesutbildning på gymnasiet, men har ångest över att inte få rätt högskolebehörighet? Lugn. Studie- och yrkesvägledaren Sven Nilsson ger dig handfasta tips som kan underlätta ditt val.

klar

Artikellänk är kopierad

Sven Nilsson är studie- och yrkesvägledare och jobbar på vägledningscentrum i Göteborg. Varje dag möter han unga som står i valet och kvalet inför de stundande gymnasiestudierna. – Vissa har en rätt tydlig bild om vad de vill läsa medan andra vet inget alls och är frustrerade. Många har så mycket beslutsångest att de väljer enklast möjliga: en bred utbildning på en skola där de vet att kompisarna ska gå.

Han menar att boten mot ångesten är att ta reda på så mycket som möjligt innan du gör ditt val. Inte för att du inte kan byta väg senare i livet, men för att din gymnasieutbildning ska ge dig så mycket som möjligt. – Är du till exempel skoltrött tjänar det inget till att fortsätta på samma spår som i högstadiet. Försök då istället att fokusera på vad du tycker är roligt. Det är viktigt att de här åren blir så bra som möjligt, att du väljer något som du mäktar med och förhoppningsvis tycker är roligt.

Många tror att om du läst en yrkesutbildning så har du ingen chans att läsa vidare på högskola eller universitet. Det stämmer inte, menar Sven. Du som lutar åt ett yrkesprogram – men vill hålla alla dörrar öppna – har flera möjligheter. – Du kan ju till exempel välja till ämnen till ditt ordinarie program. Går du ett yrkesprogram kan du välja till svenska 2 och 3 samt engelska 2, vilket gör att du får grundläggande högskolebehörighet. Krävs det särskild behörighet kan du senare läsa de ämnen som krävs på komvux eller folkhögskola. Har du lätt för dig i skolan kan du till och med tenta av de ämnena genom ”prövning”.

LÄS MER
Experten tipsar: Det här bör du tänka på när du väljer gymnasium

Sven påpekar att det finns fördelar och nackdelar både med yrkesinriktade och teoretiska utbildningar, men att många – i synnerhet föräldrar – är lite skeptiska till yrkesinriktade program.

– Ekonomiskt så är det inte nödvändigtvis så att det lönar sig att läsa på högskola om man räknar på sikt, du har ju ett antal år där du inte tjänar några pengar och tar studielån. Det är dessutom en väldigt bra arbetsmarknad för många yrkesutbildningar.

Han menar att många plågar sig igenom ett brett teoretiskt program bara för att de inte vet vad de ska göra.

– Då har du inget yrke och orkar ändå inte plugga vidare. Det blir varken hackat eller malet.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Hovling
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro