ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera branscher kan få sänka sina löner

Anders Göransson · 3 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Daniel Öhrström har jobbat på Volvo i 15 år och kan tänka sig att gå ner i lön för att behålla sitt jobb.

Daniel Öhrström har jobbat på Volvo i 15 år och kan tänka sig att gå ner i lön för att behålla sitt jobb. Foto: Christina Blom


Historisk uppgörelse för att rädda industrijobben

klar

Artikellänk är kopierad

Sänkta löner – med fackets goda minne. Gårdagens uppgörelse inom industrin är historisk, och kan spridas till fler branscher. – Det finns självklart risk för det. Just nu är inget annat förbund riktigt så hårt drabbat som IF Metall, men det finns ingen garanti för att det förblir så, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh till Metro. Krisuppgörelsen mellan IF Metall och Teknikföretagen ger möjlighet till lokala överenskommelser om att sänka arbetstiden – och därmed lönen – med upp till 20 procent i stället för att företaget varslar anställda om uppsägning. Arbetsgivarorganisationen Almega, med 9 200 tjänsteföretag som medlemmar, räknar med att fler följer efter. –  Det här kommer att bli aktuellt i alla branscher som lider av krisen, och som ser att det går att ”övervintra” i ett halvår eller ett år tills konjunkturen vänder, säger Almegas vd Jonas Milton. Han ser en framtid med mer rörliga löner  – ”betala bra i bra tider, betala sämre i dåliga tider”. – Det här görs redan på många av våra företag, säger han.

”Bättre än att sparkas”

Det råder undantagstillstånd i svensk industri, tycker IF Metall och accepterar sänkta löner.På Volvo i Göteborg får uppgörelsen stöd av dem som Metro talat med.– Det är ju i alla fall bättre än att få sparken. Det känns inte som att vi har mycket att välja på i nuläget, säger Daniel Öhrström, 37, som har jobbat på Volvo i 15 år.Men flera andra fack är kritiska.– Vi tycker inte om det här. I LO och fackföreningsrörelsen har vi lovat varandra att inte jobba under vissa nivåer, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson.Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö blir förbannad av beskedet.– Vi är helt emot alla former av lönesänkningar, för den här uppgörelsen gäller förstås inte direktörerna, säger han till TT. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro