ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera byar tömda när jättebranden sprider sig

TT · 4 Aug 2014
Uppdaterad 4 Aug 2014

Foto: TT


Den stora skogsbranden som härjar i Västmanland är ännu inte under kontroll. Nio frivilliga var under måndagen instängda i branden, och flera byar kan evakueras.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT
Foto: TT

Boende i tre byar fick evakueras när den stora skogsbranden väster om Sala i Västmanland gick in på sitt femte dygn.

Den hårda vinden försvårade räddningsarbetet avsevärt och branden fortsatte att sprida sig.

– Vi har sämsta tänkbara förhållanden och väldigt mycket vind. Det är fruktansvärt torrt och kombinationen med den hårda vinden gör att branden sprids mycket snabbt och det är väldigt svårt att begränsa den, sade Fredrik Eriksson, informationsansvarig i räddningsledningen.

Först ut att evakueras var boende i Gammelby. När 80-talet invånare kunnat lämna området spred sig branden vidare och räddningstjänsten fick fatta beslut om evakuering av ytterligare två byar: Ängelsberg och Västervåla.

Sammanlagt beräknas uppemot 1 000 personer ha evakuerats och fler orter diskuteras.

- Det kan definitivt bli beslut om att evakuera fler orter under kvällen, säger länsstyrelsens Erik Bergman, informationsansvarig för branden.

Norberg kan evakueras

Branden fortsätter att sprida sig mot nordväst och klassas nu som en riksangelägenhet, uppger länsstyrelsen.

Samtidigt överväger räddningstjänsten evakuering av tätorten Norberg.

- De bör förbereda sig på att lämna orten, säger Erik Bergman, informationsansvarig för räddningsinsatsen, till P4 Västmanland.

Enligt radiostationen bor 5 600 personer i Norbergs kommun, varav 4 500 i tätorten. Vlt.se rapporterar att bussar från länstrafiken körts fram för att förbereda en eventuell evakuering.

En person uppges nu ha skadats i branden. Enligt aftonbladet.se rör det sig om en 42-årig man.

- Han är på väg till Linköping för vård, säger Angelica Runqvist, informationsansvarig för skogsbranden, till TT.

Mannen uppges ha brännskadats efter att ha varit inblandad i en olycka med en timmerbil, någonstans på väg 668. Olyckan ska ha inträffat tidigare under måndagskvällen, men omständigheterna är mycket oklara.

Mannen är den första skadade personen i branden, som pågått sedan i torsdags.

”Största skogsbranden”

- Brandområdet är minst 10 000 hektar. Så det är den största skogsbranden i modern tid.

Sammanlagt jobbar omkring 100 personer med att bekämpa branden och inför natten är förhoppningen att vinden ska avta i styrka. Räddningstjänsten fortsätter samtidigt att uppmana allmänheten att hålla sig borta.

- Det är ett enormt farligt område att vistas i, säger Erik Bergman.

Tidigare på måndagen hade nio personer omringats av lågorna. De kunde till sist flygas ut med militärhelikopter och samtliga nio uppges ha varit oskadda. De nio hade enligt uppgift gett sig ut på eget bevåg mellan Myckelmossen och Högmossen.

Området som drabbats av branden är ungefär en gånger en mil stort och ligger i trakterna av Öjesjön och Fläcksjön. En försvårande omständighet för brandmännen är, förutom torkan och vinden, även den otillgängliga terrängen. Men så här långt finns inga uppgifter om att människor eller byggnader kommit till skada.

Minst en månadUnder måndagen hämtade totalt 13 helikoptrar sjövatten för att vattenbomba elden från skyn. Två italienska flygplan med kapacitet att ta upp till fem kubikmeter vatten varje gång ska från och med tisdag förstärka arbetet. Ytterligare en helikopter ska också sättas in.

Enligt Mälardalens brand- och räddningsförbund är detta den största skogsbranden i trakten på över 40 år, uppger Surahammars kommun. Släckningsarbetet väntas ta minst en månad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro