ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera döda efter misstänkt terrordåd i London

Hugo Ewald / Aron Andersson · 22 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017

Foto: AP/TT/Kirsty Wigglesworth


Under onsdagseftermiddagen ägde en terrorattack rum i London. Totalt fem personer – inklusive den misstänkte gärningsmannen, omkom som en följd av attacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en misstänkt terrorattack i närheten av det brittiska parlamentet i London har fem personer omkommit och omkring 40 skadats. Den misstänkte gärningsmannen, som finns bland de dödade, ska först ha kört på flera människor med en bil på Westminister bridge.

Därefter rammade han en grind vid parlamentsbyggnaden och gick till attack på området. En polis knivhöggs till döds och tre andra omkom i attacken innan gärningsmannen sköts till döds.

Nedan följer en tidigare direktrapportering från onsdagseftermiddagen.

Klockan 15:43 svensk tid skrev journalisten Christopher Hope att skott ska ha avlossats utanför Storbritanniens parlament i Westminster.

Flera personer har avlidit, inklusive en polis och gärningsmannen. Det meddelar Londonpolisen. Ännu fler har skadats. Vissa personers skador beskrivs som ”katastrofala”, bekräftar en läkare vid St Thomas’ Hospital, enligt BBC. Polisen ska ha dödats med kniv.

Enligt polis misstänker man att det rör sig om en ensam gärningsman.

Enligt en Reuters-fotograf ska åtminstone ett dussin människor skadats i närheten av parlamentet.

Tunnelbanestationen vid Westminster ska ha stängts ned, på förfrågan från polisen, meddelar kollektivtrafikmyndigheten Transport for London, enligt Reuters. Parlamentsbyggnaden ska även den ha stängts med anledning av händelsen, rapporterar TT.

George Eaton, New Statesmans politikredaktör, befann sig i byggnaden som händelsen ägde rum. ”Jag har just sett en man som sprang i riktning mot poliser med vad som såg ut att vara en kniv”, skriver han.

Polisen hanterar händelsen som ett terroristbrott tills vidare, meddelar Metropolitan-polisen på Twitter.

Polisen uppmanar människor att hålla sig borta från följande områden:  Parliament Square; Whitehall; Westminster Bridge; Lambeth Bridge; Victoria Street fram till korsningen vid Broadway och Victoria Embankment upp till Embankment-tunnelbanestationen. Det skriver man i ett uttalande.

Inga svenskar är vad man känner till inblandade i händelserna. Det uppger Erik Sundberg, pressansvarig vid svenska Londonambassaden, till TT. UD uppmanar svenskar på plats i London att kontakta sina anhöriga och följa brittiska myndigheters råd och anvisningar.

Reuters rapporterar att en kvinna har dragits upp ur floden Themsen, med allvarliga skador. Det uppger Londons hamnmyndighet.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska franska studenter skadats i attacken. Det meddelar den franska premiärministern Bernard Cazeneuve. Det rör sig om tre elever som var ute på en skolresa.

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska hålla ett extra säkerhetsmöte, enligt TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald / Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro