ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera försöker nå ut till ungdomar genom Minecraft”

Aron Andersson · 5 Mar 2014
Uppdaterad 5 Mar 2014
Blockholm Hela Stockholm i Minecraftbyggstenar. Tomter baserade på huvudstadens verkliga gatuindelning har delats ut till Minecraftspelarna som sedan fått fria händer. Det är inte särskilt lätt att känna igen sig i den virtuella versionen av Stockholm.

Blockholm Hela Stockholm i Minecraftbyggstenar. Tomter baserade på huvudstadens verkliga gatuindelning har delats ut till Minecraftspelarna som sedan fått fria händer. Det är inte särskilt lätt att känna igen sig i den virtuella versionen av Stockholm.


När Facebook förvandlas till reklampelare flyr de unga användarna till andra tjänster. Spelet Minecraft” är än så länge relativt reklamfritt, men flera organisationer har nu börjat göra sitt intåg i den virtuella världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Rädslokliniken 
  Organisationen A Non Smoking Generation har öppnat en rädsloklinik där ungdomar kan träffa en psykolog mellan 17 och 20 och prata ut om sina rädslor. En riktig psykolog har funnits tillgänglig som dataspelsfigur inuti spelet.
Rädslokliniken Organisationen A Non Smoking Generation har öppnat en rädsloklinik där ungdomar kan träffa en psykolog mellan 17 och 20 och prata ut om sina rädslor. En riktig psykolog har funnits tillgänglig som dataspelsfigur inuti spelet.
Block by block 
  Ett FN-projekt har sökt volontärer bland duktiga Minecraftspelare för att rusta upp offentliga miljöer på 300 platser runtom i världen. Sökanden får skicka in prov på sådant de åstadkommit i spelet.
Block by block Ett FN-projekt har sökt volontärer bland duktiga Minecraftspelare för att rusta upp offentliga miljöer på 300 platser runtom i världen. Sökanden får skicka in prov på sådant de åstadkommit i spelet.Foto: UN-Habitat/FyreUK
Faraonien 
  När Medelhavsmuseet öppnade en utställning om Egypten valde de att även skapa världen Faraonien i Minecraft. Hit kan spelare vallfärda för att lära sig mer om Egypten bygga en grav värdig självaste Farao.
Faraonien När Medelhavsmuseet öppnade en utställning om Egypten valde de att även skapa världen Faraonien i Minecraft. Hit kan spelare vallfärda för att lära sig mer om Egypten bygga en grav värdig självaste Farao.

För den som vill nå ut till ungdomar med ett särskilt budskap tycks ”Minecraft” vara en perfekt kanal. Spelet har en miljonpublik och användarna är extremt engagerade, vilket inte minst märks på de 71 miljoner träffar du får på Youtube när du söker på ”Minecraft”.

Ändå är den virtuella världen relativt fri från reklamkampanjer. Företagen har ännu inte hittat ett effektivt sätt att annonsera i spelet. – Det är fortfarande utanför vad marknadsföringsbranschen hinner med. Ungdomarna förstår att de kan vara inne på en egen server, bygga egna saker och då finns inget sätt för marknadsförare att komma in och försöka påverka dem. De känner sig trygga och känner att de ligger utanför räckvidden för reklambranschen, säger Stefan Geems, konceptutvecklare på designbyrån Söderhavet.

Men en viss förändring börjar ske. Fast det är inte multinationella jättar som Coca-Cola eller McDonalds som tar sig in i spelet utan i stället mer ideella organisationer och, i två svenska fall, museer.

I projektet Blockholm har Arkitektur- och designcentrum i Stockholm försökt få Minecraftspelare att bygga en digital version av huvudstaden. Världskulturmuseerna har konstruerat spelvärlden Faraonien som ett sätt att skapa ett intresse för historia. Och nu i veckan startade organisationen A Non Smoking Generation en rädsloklinik.

Stefan Geens menar att det har stor betydelse vem det är som driver de olika projekten. – Om det är en myndighet eller liknande kan man tänka att det finns någon typ av folkbildning eller bildning för ungdomar. Det ska ha något annat värde och mål än att tjäna pengar. Då tror jag ungdomar förstår att det mer är upp till dem själva att bestämma, säger Stefan Geens.

2007 var han med och skapade House of Sweden i den virtuella världen ”Second Life”. Han har själv dragit paralleller mellan just ”Second Life” och ”Minecraft” – Den stora skillnaden är att i Minecraft är det mycket lättare att bygga, och det är många fler som gör det. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro