ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera hot om skolskjutningar – en gripen för ett hot

Fredrik Samuelson · 15 Okt 2018
Uppdaterad 15 Okt 2018
Björknäsgymnasiet i Boden är en av de skolor som fått hot om skolskjutning under den senaste veckan.

Björknäsgymnasiet i Boden är en av de skolor som fått hot om skolskjutning under den senaste veckan. Foto: Google Maps


Sedan förra veckan har flera skolor runt om i landet fått hot om skolskjutningar. En 17-årig pojke har gripits misstänkt för ett av hoten.

klar

Artikellänk är kopierad

En 17-årig pojke greps på måndagsförmiddagen, misstänkt för att ha hotat om en skolskjutning mot Björknäsgymnasiet i Boden. Han misstänks för grovt olaga hot mot grupp via sociala medier.

– Detta är en mycket tråkig och allvarlig händelse. Vi är glad att polisen har kunnat gripa en person då oron bland våra elever, vårdnadshavare och personal har varit stor i dag, säger kommunens skolchef Magnus Åkerlund på Facebooksidan Skolan i Boden.

Hotet i Boden spreds på Jodel

Hotet spreds via appen Jodel på söndagen och elever informerade då lärare och rektorer som gjorde en polisanmälan. Polisen bedömde inte hotet som trovärdigt och skolan höll därför öppet som vanligt på måndagen. Två  fanns på plats för att skapa trygghet.poliser

– Vi är mycket tacksamma och stolta över att våra elever reagerade så snabbt, säger Magnus Åkerlund på Facebook.

Jodel är en gruppchat där man till viss del kan lägga ut anonyma meddelanden.

– Man ska komma ihåg att för oss poliser är den inte längre anonym när det sker ett brott, då får vi tillgång på konversationer och IP-adresser. I detta ärende begärde vi ut allt, något som också ledde till gripande, säger områdespolis Kent Isaksson på Facebook.

Även hot mot skola i Jokkmokk

Även Östra skolan i Jokkmokk, som har elever i årskurs sex till nio, har fått hot om en skolskjutning. På söndagskvällen stod det på Jodel att det skulle bli en skottlossning på tisdag.

Skolan har polisanmält hotet och håller dörrarna låsta på tisdagsmorgonen.

– Polisen försöker hitta den som skrivit det och ska vara en trygghetsfaktor på skolan i morgon. Vi har öppet som vanligt men vi låser ytterdörrarna och släpper in elever och skolans personal manuellt, säger skolans rektor Gunilla Silfverbrand.

Hot mot skola i Kiruna och Karlskrona

Ytterligare ett fall av olaga hot polisanmäldes i förra veckan. Då hade rykten spridits om att någon hotade att göra en skjutning mot Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Enligt SVT Norrbotten spreds det på Jodel men det fanns inledningsvis inget samband mellan de olika händelserna. Polisen hade inget konkret som styrkte misstankarna men utredde händelsen och var på plats på skolan.

– Utredningen har nu lagts ner, säger lokalpolisområdeschef Anette Koivoniemi.

I onsdags spreds ett annat hot på sociala medier där en elev hotade med en skolskjutning mot en skola i Karlskrona. Eleven omhändertogs av sociala myndigheter och händelsen polisanmäldes, rapporterar P4 Blekinge.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro