ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera nazistaktioner på Förintelsens minnesdag: "Det är förskräckligt"

Linnea Carlén · 27 Jan 2015
Uppdaterad 27 Jan 2015
Nordfront.se-banderoller utanför Kärrtorps Gymnasium.

Nordfront.se-banderoller utanför Kärrtorps Gymnasium. Foto: Karolina Nilsson


Nazistiska banderoller har satts upp på flera ställen i landet under natten. Kärrtorps Gymnasium och flera tidningsredaktioner ska ha utsatts.

klar

Artikellänk är kopierad

Natten till tisdag spreds uppgifter och bilder på sociala medier om att Nordfront-banderoller satts upp utanför Kärrtorps gymnasium, Stadshuset och Nynäsvägen norrgående riktning vid Skogskyrkogården. 

Nordfront.se är nazistiska Svenska motståndsrörelsens hemsida. P4 Dalarna rapporterar om att entrén till Radiohuset i Falun spärrats av med banderoller under den gångna natten. Redaktionen ska ha uppmantats att inte rapportera om Förintelsens minnesdag. Även Medievärlden rapporterar om en samordnad nazistaktion mot tidningsredaktioner runt om i landet.

Karolina Nilsson bor i Kärrtorpsområdet och är aktiv inom Ung Vänster Hammarby-Skarpnäck. Hon upptäckte de nazistiska avspärrningsbanden utanför Kärrtorps Gymnasium sent i går kväll.

– Den senaste tiden har flera av våra medlemmar sett nazistisk aktivitet i området, till exempel Nordfront-klotter på diverse elskåp och så vidare, säger hon till Metro.

När Metro talar med Darko Krsek, en av rektorerna på Kärrtorps Gymnasium, på tisdagsmorgonen har han nyss nåtts av informationen. Han säger att ingen ansvarig på skolan sett banden men att elever kommit och berättat att de satts upp.

En medlem från det antirasistiska nätverket Linje 17 mot rasism ska ha tagit bort banden vid skolan. – Det är så tråkigt, förskräckligt. Jättejättetråkigt. Jag saknar ord helt enkelt, säger Darko Krsek om det inträffade.

Han bekräftar att någon klottrat på skolan för två och en halv vecka sedan.

– Det var Nordfront, säger han.

Karolina Nilsson säger att Ung Vänster Hammarby-Skarpnäck nu planerar en motaktion i kväll då de ska ”kärleksbomba” Kärrtorps Gymnasium, genom att sätta upp blommor och lappar och hjärtan med fina ord på entrén till skolan.

Lennart Paulsson, närpolischef för Globenområdet, bekräftar att han vet om att banderoller satts upp vid Kärrtorps Gymnasium natten till tisdag.

– Jag känner till att det har skett men jag har inga mer uppgifter i nuläget.

Paulsson återkommer vid lunchtid och informerar om att de hade patrull på plats tidigt på morgonen, men att banderollerna var borttagna då. En polisanmälan har även upprättas.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro