ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera obekräftade uppgifter spreds timmarna efter dådet

Aron Andersson · 7 Apr 2017
Uppdaterad 8 Apr 2017

Foto: TT


Skottlossning på flera håll. Rapporter om gripna personer. Timmarna efter dådet spreds flera rykten och uppgifter som inte hade bekräftats.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagseftermiddagen körde en lastbil på flera personer längs Drottninggatan i centrala Stockholm. Den kraschade därefter in i varuhuset Åhléns.

Direkt rapporterade flera medier om händelsen och på sociala medier började uppgifter om det inträffade att spridas. Men många av uppgifterna var helt obekräftade, och i flera fall felaktiga.

LÄS MER: Här fångas lastbilen av övervakningskamera – kör förbi butiksfönster i full fart

Skottlossning på olika platser

Det rapporterades om skottlossning på flera håll i centrala Stockholm, både från nyhetssajter och vittnen. I vissa fall hänvisade nyhetssajter till att poliser på plats bekräftat detta. Men under en presskonferens på kvällen svarade Säpo och polisen att inga av dessa uppgifter har kunnat bekräftas.

– Vi har konstaterat att vi också fått uppgifter om skott och smällar på olika håll, men vi har inget bekräftat gällande detta, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisens ledningscentral till Metro.

LÄS MER: Hyllade bilden visar hur polisen hjälper en kvinna över gatan

Flera gripna

Bilder från när polis omhändertog två personer i närheten av platsen för det misstänkta terrordådet spreds på flera håll och beskrevs som ett gripande. Utländska medier har rapporterat om bilderna som att misstänkta terrorister har gripits.

– Som det står på vår hemsida har det varit två personer som hämtades till förhör. När de hämtades var de inte misstänkta för något brott, säger Towe Hägg.

Trots att polisen uttryckligen sagt att personerna inte är misstänkta för något brott så har bilderna på vissa håll spridits utan att deras ansikten maskerats.

LÄS MER: Cissi Wallin: Vi må vara rädda – men asen ska inte få ta vår frihet

…och tänk på att alltid vara restriktiv med att sprida uppgifter

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har via sajten Krisinformation.se skapat en guide för hur man bäst beter sig på sociala medier under kriser. Bland annat beskrivs att det är bäst att vara restriktiv med att sprida bilder på människor.

”Om du delar bilder på själva händelsen kan människor och föremål bli igenkända. Resultatet kan till exempel bli att någon känner igen en drabbad anhörig på bilden innan polisen hunnit kontakta de anhöriga.”

LÄS MER: Därför ska du inte sprida rykten om allvarliga nyhetshändelser

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro