ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera oljearbetare kidnappade i Nigeria

Stockholm TT · 22 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ENI meddelade på onsdagen att arbetarna rövades bort från ett fartyg som arbetade med produktion till havs utanför Nigerias kust.

Tio beväpnade män anföll natten till onsdagen fartyget, som hade 83 besättningsmedlemmar, de flesta utlänningar.

Fartyget, en stor tanker med anläggningar för hantering av råolja och gas, ligger för ankar drygt fem mil ut i havet från floden Nigers delta. Kidnapparna tog sig dit i flera båtar.

Många oljearbetare, de flesta utlänningar, har kidnappats i Nigeria i år. Nästan alla har frigetts oskadda efter utbetalning av lösesummor. I augusti dödades dock en nigeriansk arbetare av soldater som försökte frita honom.

Kidnappningarna är ett av många symptom på den förvärrade situationen i Nigerdeltat, ett enormt våtmarksområde med stora oljefyndigheter.

Sedan fem år plågas Nigeria av människorov i en sådan omfattning att hundratals utlänningar inom oljeindustrin har lämnat landet. Produktionen av olja har krympt på grund av våldet.

Nigeria är världens åttonde största oljeexportör. Men befolkningen i deltats byar är fortfarande lika fattig trots att regering och oljebolag inhöstat stora vinster.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro