ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera partier kan ha fått mejlen hackad

Aron Andersson · 12 Sep 2014
Uppdaterad 12 Sep 2014

Foto: TT


Hackare har slagit till mot flera riksdagspartiers mejl och datasystem. Säkerhetschef bekräftar incident.

klar

Artikellänk är kopierad

Samtliga partier har informerats om att det skett en ”it-incident” som dessutom anmälts till Säpo och Rikskrim, skriver DN.

– Jag kan säga som så här, att vi haft en dialog med partierna om en it-relaterad incident. Jag vill påpeka att det rör inte riksdagens it-miljö, utan den för respektive parti. Vi har informerat Säpo som hänvisat till Rikskrim, som utreder it-brott, säger Riksdagens säkerhetschef Jan Arentoft, till tidningen.

Dessutom har ett anonymt mejl skickats till flera tidningsredaktionen, i vilket hackare påstår sig ligga bakom intrånget. Gruppen kallar sig för ”dödshackarna”, och påstår dessutom att de hackade Sverigedemokraterna redan förra valet.

Enligt det nya mejlet har hackarna den här gången tagit sig in i mejl och intranät tillhörande samtliga partier vilket de försöker bevisa genom skärmdumpar från mejlkorgar och intranät tillhörande Centerpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet.

– Jag kan inte säga om det är äkta eller inte. Vi har inte något intranät som vi använder aktivt, har inte gjort det på minst ett år. Logotypen på bilden är också gammal, säger Vänsterpartiets presschef Marie Antman till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro