ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera partier kräver att regeringen tillsätter en granskning

TT · 1 Feb 2013
Uppdaterad 1 Feb 2013

Flera partier kräver att regeringen tillsätter en granskningskommission för att gå igenom vad som har gått fel med fallet Quick.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson kräver att regeringen tillsätter en granskningskommissionen för att gå igenom vad som har gått fel i rättssystemet.

– Det finns ingen anledning för regeringen att vänta. Om inte regeringen agerar så kommer vi att ta ett utskottsinitiativ i riksdagen, säger Johansson – Detta är den största rättsskandalen i Sveriges moderna historia. Detta är alldeles för stort för att bara låta det passera. Johansson pekar på att alla kontrollfunktioner har fallerat i fallet Quick, bland andra har JK inte lyckats avslöja vad som har gått fel.

– Ett resultat är att ett stort antal gärningsmän gått fria under flera år. Johansson vill se en kommissionen bestående av framför allt jurister och rättspsykiatriska experter.

Kravet på en granskningskommissionen stöds också av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. – Något sådant här får helt enkelt inte hända, säger V:s rättspolitiska talesperson Lena Olsson.

– Man blir ganska upprörd. Det är hemskt viktigt att kunna ha förtroende för att rättsväsendet skipar rättvisa. Både V och MP betonar att det är viktigt att kommissionen är oberoende och har stort förtroende hos allmänheten. Därför ska den inte bara bestå av jurister, utan även utomstående.

– Det behövs en blandning av människor och det kan vara svårt i ett litet land som Sverige. Men det är viktigt att kommissionen har ett stort förtroende, säger MP:s rättspolitiska talesperson Maria Ferm.

– Den måste dels reda ut vad som har skett, vilka felaktigheter som gjorts av olika personer och dels också förhindra att något sådant här sker framöver. Sådant här gör att förtroendet för rättsväsendet minskar. Det är skrämmande.

Även centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander vill ha en granskning.

– Vi behöver se helheten. För det är inte bara en myndighet som är inblandad, säger han.

– Men jag tycker inte att vi politiskt ska agera och tillsätta något innan juridiken och domstolarna är helt klara. Annars blir det ett slags dubbelkommando om vad som är rätt och fel. Men nu är det snart klart och då är det dags att göra den här granskningen i en kommission eller vad man vill kalla det.

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrsson är inne på en liknande linje.

– Det här talar ytterligare för att det behövs en extern granskning, säger Pehrsson som också vill avvakta om domstolarna frikänner Quick.

– Det viktiga är att det blir en stor omfattande debatt om hur vår rättsordning fungerar: polis, rättsmedicinare, psykologer, psykiatriker, åklagare domstolar och för den delen verkställigheten i kriminalvård och rättspsyk.

Hur granskningen ska se ut kommer att diskuteras i regeringen, enligt Pehrsson.

– Och jag förutsätter att Beatrice (justitieminister Beatrice Ask) är öppen för att föra en diskussion bredare. Med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, säger Pehrsson.

– Vi behöver inte ha någon politisk strid om detta.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro