ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera rika länder tar inte emot en enda flykting från Syrien

TT · 5 Dec 2014
Uppdaterad 5 Dec 2014
Syriska flyktingbarn i ett läger i Libanon. De fattiga grannländerna till Syrien har tagit emot den absoluta majoriteten av alla flyktingar.

Syriska flyktingbarn i ett läger i Libanon. De fattiga grannländerna till Syrien har tagit emot den absoluta majoriteten av alla flyktingar. Foto: AP Photo/Hussein Malla


klar

Artikellänk är kopierad

SyrienAmnestyRika länder har hittills tagit emot ett "ömkligt" litet antal av de miljoner som flytt från kriget i . Landets illa rustade grannar härbärgerar de flesta, skriver i en kritisk rapport.

Sherif Elsayed-Ali, Amnesty Internationals chef för flyktingars och migranters rättigheter, ser obalansen som "verkligt chockerande".

Rättighetsgruppen uppger i rapporten att kring 3,8 miljoner flyktingar från Syrien nu lever i fem länder i området: Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

Inom EU är det i princip bara Tyskland och Sverige som har tagit ansvar för katastrofen, enligt Amnesty.  De övriga länderna har tagit emot ytterst få flyktingar, rapporterar SR.

Länder som Kina, Ryssland och flera av de rika Gulfstaterna har inte gett asyl åt en enda av flyktingarna från Syrien.

SherifElsayed-AliGulfstaternas ser hållning som "särskilt skamlig".

– Språkliga och religiösa band borde få Gulfstaterna att stå i främsta ledet och erbjuda ett tryggt skydd, säger han.

Elsayed-Aliflyktinghjälp anser också att länder inte kan smita undan sitt ansvar och lätta sitt samvete genom att bara betala ut pengar till .

– De som har ekonomiska resurser att göra så måste spela en större roll.

Amnesty förespråkar att särskilt utsatta flyktingar, som barn och tortyroffer, flyttas från Syriens grannländer till något tredje land. På så vis skulle bördan för länderna i regionen minska.

FN räknar med att hälften av Syriens invånare har flytt sedan konflikten bröt ut 2011, omkring sju miljoner av dem inom landet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro