ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera SD-kandidater har kopplingar till nazism

Fredrik Tideman · 1 Jul 2014
Uppdaterad 1 Jul 2014

Flera personer som kandiderar för Sverigedemokraterna i valet i höst har kopplingar till nazistiska rörelser och högerextrema grupperingar. Många har dolt det för partiet på grund av nolltoleransen mot rasism. Det avslöjar Expressen och Expo tillsammans i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera av de granskade SD-kandidaterna har prenumererat på den högerextrema tidningen Nationell idag.
Flera av de granskade SD-kandidaterna har prenumererat på den högerextrema tidningen Nationell idag.Foto: TT

Tidningarna har i ett samarbete hittat SD-kandidaternas band till olika nazistiska grupperingar. Det handlar bland annat om medlemskap i de nazistiska partierna Nationaldemokraterna och Nationalsocialistisk front.

Men man har också hittat beställningar från Nordiska förlaget. Ett nazistisk förlag som sålde högertrema böcker och skivor. En av SD-kandidaterna som Expressen och Expo pratat med köpte bland annat boken "Förintelseindustrin" och skivan "Svastika 1991–1996".

Flera av dem har också prenmumererat på tidningar från högerextrema grupper och deltagit i nazistiska marscher och sammankomster.

– Jag ser inga problem med att delta i i olka former av… vad ska jag kalla det för… manifestationer för Sverige, säger en av SD-kandidaterna som Expressen pratat med.

På grund av Sverigedemokraternas nolltolerans mot extremism och nazism har flera av kandidaterna inte berättat för partiet om sin bakgrund. En av dem var medlem i både SD och Nationaldemokraterna under flera år.

– Det var ingen som ifrågasatte. Jag vet inte om det är någon som vet det heller, säger han till Expressen.

I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen, partiledaren Jimmie Åkesson kommer att hålla tal klockan klockan 19 i kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro